Тълпи от хора, купчини с боклуци, подземни канализации.

Когато става въпрос за миризми в големите градове, гореизборените три неща често са първата ни асоциация.

Оказва се обаче, че има градове, които миришат изненадващо добре. Скорошно проучване на HAYPP хвърля светлина върху този пренебрегван аспект на градския живот, като анализира 30 големи градове в Европа и извън нея, за да установи къде е най-приятното ухание.

Изследователите разглеждат фактори като чистота по улиците и делът на магазините за цветя, пекарните и парфюмериите, за да дадат на всеки град "оценка на миризмата".

Ето кои са 10-те най-добре ухаещи градове в света:

Атина, Гърция

Париж, Франция

Цюрих, Швейцария

Дъблин, Ирландия

Люксембург

Никозия, Кипър

Копенхаген, Дания

Букурещ, Румъния

Валета, Малта

Амстердам, Нидерландия

На върха на класацията безапелационно е столицата на южната ни съседка Гърция – Атина.

Представете си само: оживени пазари, аромат на пресни продукти, билки и пържещи се гръцки деликатеси, чието ухание се носи във въздуха. Атина е празник за сетивата, като получава 8,3 от 10 точки в класацията.

Пекарните в града имат сериозен принос за първото място, особено с уханието на гръцки банички и баклава сутрин.

Атина е и рай за цветята - на 10 квадратни километра има 31 магазина за цветя и 22 парфюмерии, което означава, че деликатен аромат се носи из всеки ъгъл на столицата.

Стремежът на града към чистота е отразен и в неговия индекс за екологична ефективност (EPI), който получава оценка 56,2.

Така че следващия път, когато планирате пътуване, не следвайте сърцето, а носа си, съветва TimeOut.

Сред другите градове, които попадат в класацията, са Париж, прословут със своята романтична атмосфера и елегантни булеварди, който е на второ място, следван плътно от Цюрих, известен със своята чистота и живописни околности, който допълва челната тройка.