Интелигентните градове в Европа и Азия печелят позиции в световен мащаб, докато северноамериканските градове отстъпват в класацията. Това е основният извод от Индекса на интелигентните градове за 2024 г., публикуван през април от Обсерваторията за интелигентни градове към Световния център за конкурентоспособност на IMD в сътрудничество със Световната организация за интелигентни устойчиви градове (WeGO), която е базирана в Сеул, Южна Корея.

От първите 10 интелигентни града в списъка седем са в Европа. Докладът класира 142 интелигентни града по света въз основа на данни, анализирани от изследователите, както и на отговори от анкети на 120 жители на всеки град. Изследването прави преглед на това как наличната в даден град инфраструктура и технологии влияят върху ефективността на града и качеството на живот на неговите жители.

И така, какво е интелигентен град?

Според IMD интелигентният град се определя като "градска среда, в която се прилагат технологии, за да се увеличат ползите и да се намалят недостатъците на урбанизацията за нейните граждани". С много малки изключения градовете в топ 20 са географски разположени в райони, където социалната и икономическата среда са относително предвидими, дори на фона на общия климат на глобална несигурност.

Индекс на интелигентните градове на IMD за 2024

Градовете, представящи се добре в списъка, са разработили и инициативи, които се грижат за цялостното качество на живот на техните граждани.

"Такива инициативи са съсредоточени върху развитието на зелените площи и разширяването на възможностите за културни събития и социални връзки, например", се посочва в доклада, цитиран от CNBC. "В повечето от водещите градове тези усилия са съчетани с новаторски стратегии за привличане и задържане на таланти, насърчаване на инвестициите по селективен начин [например в полза на устойчивото развитие] и решаване на дългогодишни проблеми, свързани с географското неравенство и приобщаването".

Ето кои са 10-те най-интелигентни града според Индекса на интелигентните градове за 2024:

1. Цюрих, Швейцария

2. Осло, Норвегия

3. Канбера, Австралия

4. Женева, Швейцария

5. Сингапур

6. Копенхаген, Дания

7. Лозана, Швейцария

8. Лондон, Англия

9. Хелзинки, Финландия

10. Абу Даби, Обединени арабски емирства

Забележително е, че за първи път от създаването на индекса през 2019 г. в топ 20 липсват градове от Северна Америка.

"При използване на тригодишни плъзгащи се средни стойности (т.е. сравняване на средното класиране на даден град за периода 2021-24 г. с това за периода 2020-23 г.) значителен брой американски градове губят позиции", се посочва в доклада. "Такъв е случаят по-специално с Вашингтон, Денвър и Лос Анджелис (съответно -12, -12 и -11), но също така и със Сан Франциско (-9), Ню Йорк (-7) и Чикаго (-4)."

Най-високо класираният град в САЩ тази година е Ню Йорк, който заема 34-то място, следван от Бостън на 36-то място и Вашингтон, който се нарежда на 50-то място.

Въпреки че европейските градове доминират в списъка, азиатските също печелят позиции.

Ето кои са 5-те най-интелигентни града в Азия:

1. Сингапур (5-то място)

2. Пекин (13-то място)

3. Тайпе (16-то място)

4. Сеул (17-о място)

5. Шанхай (19-ти)

Сингапур неизменно се нарежда сред първите 10 позиции от създаването на индекса през 2019 г. насам. От 2020 г. до 2023 г. той заема 7-мо място - с изключение на 2022 г., когато не е публикувана класация, а тази година скача с две позиции нагоре.

Град Тайпе също е скочил с 13 позиции през последната година - от 29-о място през 2023 г. до 16-о място тази година.

А какво се случва в Източна Европа?

Според индекса най-високо класираният град от тази част на европейския континент е чешката столица Прага (15), следвана от словенската Любляна (32) и полската Варшава (38). На 89-то място е унгарската столица Будапеща.

София се нарежда на 113-то място, като отстъпва с 13 места на Букурещ (100).

"Градовете трябва да разработят и приемат стратегии, които могат да устоят на изпитанието на едно бъдеще, измъчвано от нарастваща несигурност″, коментира Бруно Ланвин, президент на Обсерваторията за интелигентни градове. "Притесненията, свързани със здравето, остават големи, а тези, свързани с климата, стават още по-големи; тази комбинация се усложнява от подновеното международно напрежение. Доверието и доброто управление придобиват все по-голямо значение, а ролята на Al в проектирането и управлението на градовете ще се увеличава. Колкото и нелогично да звучи, Al може да помогне на градовете да станат по-ориентирани към човека"