Свръхредкият модел на Rolex Split-Seconds беше продаден за 3,5 млн. долара на търга на Monaco Legend Group, поставяйки нов рекорд, пише Yahoo Finance.

Произведен през 1942 г., той се смята за един от едва 12-те такива модела, произведени в началото на 40-те години на миналия век.

Според аукционната къща часовниците първоначално са били предназначени за авиационни пилоти, но са намерили ниша в света на италианските автомобили.

Те никога не са били предлагани за продажба в търговската мрежа, а са били подарявани изключително на членове на определени състезателни отбори.

Поради това дузината от тях се нарежда сред най-редките и скъпи Rolex.

С днешна дата са известни само девет Spit-Seconds, а малко от тях са в отлично състояние.

Предишният рекордьор е продаден за 2,6 млн. долара на търг на Phillips в Женева през 2016 г. Друг достига малко над 2 млн. долара на търг през 2019 г.

Моделът Spit-Seconds е с огромен 44-милиметров стоманен корпус, който се нарежда сред най-големите в колекцията на Crown. (Дебютиралият миналата година Deepsea Challenger има най-големия корпус в каталога, който е с чудовищната дължина от 50 мм.)

По-важното е, че часовникът е снабден с хронографски механизъм калибър 55 VBR с усложнение за разделяне на секундата, което може да измерва различни интервали време. Освен това има телеметрична скала, която приблизително определя разстоянието между часовника и нещо, което може да се чуе или види.

Реф. 4113 се смята за единствения хронограф с разделяне на секундата или rattrapante, пускан някога от швейцарския часовникар.

Часовникът, продаден на търга в Монако, е от колекцията на Ауро Монтанари. Ученият в областта на хронологията колекционира старинни часовници над 40 години.

Освен това е написал няколко книги за часовници под псевдонима Джон Голдбъргър, сред които 100 Superlative Rolex Watches, Longines: Legendary Watches и A Journey Into The Deep. По стечение на обстоятелствата в 100 Superlative Rolex Watches има снимка на часовника Montanari Ref. 4113 на корицата и на страници 62 и 63.

Моделът е продаден на търг заедно с ножа за сирене, който Монтанари използва, за да премахне задния капак и да покаже вътрешната му работа по време на видеоклип от 2013 г. на Hodinkee.

Сега Split-Seconds на Монтанари се нарежда на пето място сред най-скъпите Rolex, продавани някога на търг.