International Business Machines (IBM) ще придобие HashiCorp в сделка на стойност 6,4 млрд. долара, съобщи компанията в сряда, разширявайки своите софтуерни продукти, базирани на облак, за да се възползва от бума в търсенето на изчислителни възможности, задвижван от развитието на изкуствения интелект.

Облачният софтуер е светъл лъч за IBM, тъй като консултантският бизнес на компанията страда от по-предпазливите разходи на предприятията, които променят стратегическите си разходи в средата на по-високите лихвени проценти.

IBM ще плати 35 долара на акция за HashiCorp, което е 42,6% премия спрямо цената ѝ при затварянето на търговията в понеделник. Акциите на HashiCorp поскъпнаха във вторник, след като медиите съобщиха за преговорите по сделката. Ценните книжа на HashiCorp скочиха с повече от 4% в продължителната търговия в сряда, докато тези на IBM спаднаха със 7%, тъй като компанията отчете приходите си за първото тримесечие, които бяха малко под очакваните от анализаторите.

Общите приходи на технологичния гигант в размер на 14,46 млрд. долара са сравнително близо до прогнозите на LSEG за 14,55 млрд. долара. Продажбите в консултантския му сегмент пък остават без промяна през тримесечието.

"Виждаме клиенти, които са притеснени в тази несигурна макроикономическа среда. Виждаме клиенти, които ограничават дискреционните си разходи", коментира финансовият директор Джим Кавано пред Reuters.

Все пак софтуерният бизнес на IBM отбелязва ръст от 5,5% през първото тримесечие. Едновременно с това компанията удвоява бизнеса си с облачни услуги, тъй като иска да се възползва от все по-нарастващата нужда от мощности за съхранение и обработка на огромни количества данни, използвани в програмите за изкуствен интелект. През първото тримесечие бизнес портфейлът на IBM в областта на изкуствения интелект надхвърля 1 млрд. долара, нараствайки за пореден път. Тази сума се формира както от действителни продажби, така и от резервации от различни клиенти.

IBM обяви също така, че придобиването на HashiCorp ще бъде финансирано с налични парични средства и ще допринесе за коригираната основна печалба през първата пълна година след приключването му, което се очаква да стане до края на 2024 г.

Базираната в Калифорния HashiCorp позволява на клиентите да създават и управляват своите инфраструктури в облака.

"Това е интелигентна сделка за IBM. Те купуват лидер на пазара, който допълва съществуващото им портфолио", казва Стивън Елиът, вицепрезидент в компанията за пазарни проучвания International Data Corp.

IBM отчете коригирана печалба от 1,68 долара на акция за тримесечието, приключило през март, в сравнение със средната оценка на анализаторите за 1,60 долара.

Придобиванията като път към успеха

Този подход не е нов за IBM. През годините технологичният гигант е извършила повече от 180 придобивания в различни сектори, включително корпоративни технологии, корпоративен софтуер и SaaS (софтуер-като-услуга). Компанията е похарчила над 76,6 млрд. долара за подобни сделки, като през изминалата година те са няколко, включително тези на Pliant, StreamSets, webMethods.io и Apptio Inc.

Тези придобивания имат за цел да развият съществуващите предложения на IBM за оптимизация на ресурсите, наблюдаемост и управление на приложенията, както и “да увеличат максимално стойността, която компанията дава за клиентите си”.

Предложенията на Apptio например ще бъдат комбинирани със софтуера на IBM за автоматизация на ИТ и платформата за изкуствен интелект watsonx AI, осигурявайки цялостен подход за оптимизиране и управление на технологичните инвестиции. Именно придобиването на Apptio Inc. за 4,6 млрд. долара, което беше обявено на 26 юни 2023 г., е и най-знаковото за компанията за миналата година.