Siemens Energy повиши прогнозите си след като увеличава нетната си печалба за второто тримесечие и напредва в реорганизацията на бизнеса си с вятърна енергия.

В сряда германската енергийна компания отчете нетна печалба в размер на 68 млн. евро за тримесечието, приключило на 31 март, което е обрат на посоката спрямо загубата от 204 млн. евро за същия период на миналата година.

Приходите за второто тримесечие се повишават до 8,28 млрд. евро от 8,03 млрд. евро, благодарение на ръста както в мрежовите технологии, така и в трансформацията на индустриалните сегменти, съобщава The Wall Street Journal.

Поръчките са намалели с 22% до 9,47 млрд. евро, докато съотношението между поръчките и приходите остава над 1. В края на първото тримесечие натрупаните поръчки възлизат на 118 млрд. евро.

Поради силното търсене на технологиите ѝ за захранване на енергийния преход и стабилизиращия се бизнес с вятърна енергия Siemens Energy повиши прогнозата си за фискалната година.

Сега базираната в Мюнхен компания планира ръст на приходите между 10 и 12%, свободен паричен поток от около 1 млрд. евро и марж на печалбата между отрицателен 1% и положителен 1%.

Отделно от това компанията съобщи, цитирана от WSJ, че е започнала цялостно преструктуриране на бизнеса си с вятърна енергия - Siemens Gamesa. Това включва замяната на главния изпълнителен директор Йохен Ейкхолт, който се оттегля от поста си на 31 юли, с Винод Филип, който ще поеме ролята на 1 август.

Ейкхолт ще подпомага прехода до напускането си на 31 септември. В момента Филип е ръководител на глобалните функции, а преди това е бил главен директор по технологиите и стратегията в Siemens Energy.

В допълнение към целите, поставени през ноември, когато преструктурирането беше обявено за първи път, Siemens Gamesa ще се стреми да постигне двуцифрен оперативен марж в дългосрочен план. Тя все още си поставя за да излезе на нула до 2026 г., преди да премине към печеливш растеж.

Нейният сухопътен бизнес ще се фокусира върху пазари, които предлагат стабилна регулаторна рамка, по-специално Европа и САЩ. Офшорният бизнес ще се съсредоточи върху увеличаването на капацитета на обектите в Германия, Дания и Франция.

Акциите на компанията поскъпнаха с 12%, след като германската компания повиши прогнозата си за годината.