Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност, след като положи клетва пред парламента в Скопие.

„Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония...”, прочете първите думи от клетвата председателят на парламента Йован Митрески, след когото Силяновска произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”, предава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г. Това отвори пътя на страната към членство в НАТО.

В присъствието на представители на дипломатическия корпус, премиера на Северна Македония Талат Джафери, министри, бившият президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов, представителите на съдебната власт, на Генералния щаб на армията, главите на религиозните общности и др., в първото си изявление като президент Силяновска заяви, че думите ѝ са „в битка с емоциите”, защото не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт. „Единственият човек, който твърдеше, че това ще се случи” е председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, каза тя.

„Ще бъда президент и на лявата, и на дясната страна (на седящите парламентарната зала). Ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разграничение нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквото и да е”, заяви новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска.

Голяма част от словото ѝ бе насочено към жените, „които знаят как да се грижат за всички останали, не само за себе си”, които трябва да присъстват по-сериозно в политиката, независимо, че на Балканите обществото е партиархално, но „силните жени могат да решават проблемите по различен начин”.

Силяновска заяви, че ще се опитва с новия парламентарен състав да работи така, че да убеждава, че ветото, което президентът има право да налага, често не е нужно, че компетентността е критерият, от който ще се води в случаите, когато трябва да определя представителите на президента в различни съвети, а „върховенството на закона е това, което може на направи тази държава европейска”.

След тържествената клетва в парламента на Северна Македония трябва да бъде осъществено предаването на президентския пост в резиденцията "Вила Водно". Предстои и среща на четири очи на Силяновска със Стево Пендаровски, чийто мандат изтече днес.