Vanguard избра Салим Рамджи, бивш високопоставен служител в BlackRock, за пети главен изпълнителен директор, като по този начин той става първият външен човек, който оглавява паричния мениджър на стойност 9 млрд. долара.

Рамджи ще замени Тим Бъкли, който през март заяви, че планира да се пенсионира след шест години като главен изпълнителен директор на Vanguard. Базираната в Пенсилвания компания е вторият по големина управител на средства в света след BlackRock.

Бивш партньор в McKinsey, Рамджи се присъединява към BlackRock преди десет години, за да ръководи корпоративната стратегия. Той се издига до ръководител на огромния бизнес на iShares и борсово търгуваните фондове в период на бърз растеж. По време на неговия мандат BlackRock стартира първия си Bitcoin ETF, както и набор от облигационни продукти.

Рамджи е смятан за една от изгряващите звезди на BlackRock, докато не обявява оставката си през януари като част от мащабна реорганизация. По това време близки до него хора заявиха, цитирани от Financial Times, че той вероятно ще се стреми да управлява собствена компания, като се има предвид, че основателят на BlackRock Лари Финк не показва признаци на забавяне.

BlackRock поздрави Рамджи за назначението му в изявление от вторник, като заяви, че се "гордее с историята на възпитаниците на нашата компания, които продължават да ръководят множество компании за управление на инвестиции и финансови институции".

Рамджи, който започва кариерата си като адвокат в Clifford Chance в Лондон и Хонконг, каза в изявление, цитирано от FT: "За мен е чест да се присъединя към Vanguard. Сегашният инвеститорски пейзаж се променя и това предоставя възможности на Vanguard да продължи своята мисия да дава на хората най-добрите шансове за инвестиционен успех."

Той ще започне работа през юли.

Vanguard също така заяви, че президентът и главен инвестиционен директор Грег Дейвис, който беше смятан за водещ вътрешен кандидат за главен изпълнителен директор, ще се присъедини към борда на директорите и ще разшири отговорностите си за регулаторните и правителствените въпроси.

Vanguard се справя отлично със събирането на нови активи, но покрай това изпитва болки в растежа, включително технологични проблеми и оплаквания от обслужването на клиентите в брокерската му платформа, посочва Тhe Wall Street Journal.

Компанията се опитва да излезе извън рамките на основната си дейност по управление на ултраскъпи фондове, следящи борсови и облигационни индекси, като навлезе в по-доходоносния бизнес по таксуване на клиенти за финансови консултации.

Vanguard пази финансовите си резултати в тайна. За разлика от много от конкурентите си, компанията е собственост на своите фондове - структура, която според нея помага да се прехвърлят печалбите върху акционерите под формата на по-ниски такси.