Пазарната капитализация на криптовалутите нарасна с 6,2% за седем дни до $2,57 трлн., приближавайки се до тазгодишният връх от над $2,7 трлн. Цената на Bitcoin, подобно на общата графика за криптопазара, тества горната граница на низходящия диапазон, който е в сила от март насам.

Към момента на писане на статията цената на криптокраля достига $68 508, което е 0,83% спад за последните 24 часа. BTC се покачи близо до $72 000 тази седмица, но биковете не успяха да задържат по-високите нива. Цената се обърна надолу и се плъзна под психологическото ниво от $70 000.

Ethereum не се отказва от опита си да надмине $4000, като в началото на понеделник се търгуваше за около $3900. Това е скок с 3,42% за последните 24 часа и с 25,50% за изминалите 30 дни. Способността да се преодолее това психологически важно ниво може бързо да отведе цената на Ether до върховете от ноември 2021 г., в диапазона $4600-4800, отбелязва FXStreet.

Според JPMorgan одобрението на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) за спот фонда Ethereum-ETF е политическо решение преди президентските избори в САЩ. Решението е взето непосредствено след като Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта на FIT21 за криптовалутите.

Новият етап за крипто-ETF може да започне през 2025 г. като Standard Chartered смята, че Solana и XRP са следващите дигитални валути, които са на опашката. Банката прогнозира засилване на доминиращата роля на Bitcoin и Ethereum.

Промяната от страна на SEC катализира 26% скок на втория по големина токен за седемте дни до неделя, което е най-големият седмичен напредък от криптобиковия пазар през 2021 г. насам, според данни на Bloomberg. Надграждайки това инвестиционната компания TD Cowen отбелязва, че до една година ще се появят ETF-и за "огромна кошница от криптовалути".

Фалиралата борса FTX е провела серия от търгове за продажба на токени Solana (SOL) на стойност $2,6 млрд. със значителни отстъпки от пазарната цена, съобщава Bloomberg. Монетите са блокирани в права за четири години, но постепенното им отключване ще започне след няколко месеца. Това би трябвало да се отрази сериозно на токена.

Спекулантите може би си вдъхват кураж от рекордния януарски дебют на американските спот-биткоин ETF-и, които натрупаха активи за над $59 млрд. долара. Ether обаче е по-малко познат от BTC, което прави апетита на инвеститорите за експозиция по-труден за анализиране.

Освен това спот ETF-ите на ETH няма да участват в стейкинг, процесът на печелене на награди чрез залагане на токени за поддържане на блокчейна на Ethereum. Този пропуск заплашва да намали интереса към фондовете в сравнение с притежаването на токени.

Все още са необходими допълнителни одобрения от SEC, за да могат емитенти като BlackRock и Fidelity Investments да пуснат продукти, за които сроковете не са ясни.

Информацията, предоставена в тази статия, е само с образователна и информационна цел и не представлява финансов, инвестиционен или търговски съвет. Търговията с криптовалути крие рискове, включително, но не само, волатилност на пазара, регулаторни промени и загуба на средства. Препоръчваме на читателите да провеждат собствени проучвания и да се консултират с квалифициран финансов съветник, преди да вземат каквито и да било инвестиционни решения.