Три години и 5 месеца е отнело на експедицията на Фернандо Магелан да обиколи света. Той самият не е доживял да види земите, от които е отпътувал 1084 дни по-рано. 15 дни са били нужни, за да стигне едно обикновено писмо от България до Австралия в 21 век. И само няколко секунди са нужни, за да се свържете с дома си от всяка точка на света в момента, благодарение на интернет, мобилните телефони и роуминг услугите.

Не е ли удивително желанието на хората да подобряват и ускоряват общуването помежду си и стремежът им да останат свързани с близките си, колкото и далеч да ги е отвел животът?

Според кратка историческа справка за различните начини на предаване на съобщения в миналото, можем да ги съпоставим с днешните удобства, които технологиите ни предлагат.

САЩ: Димни сигнали, огньове и барабани

Индианците от Северна Америка са използвали различни методи за предаване на съобщения преди пристигането на европейците. За предаване на съобщения на къси разстояния, например, за предупреждение за опасност или за обявяване на новини, са използвали димни сигнали. Ако са имали нужда да призоват воини от далечни разстояния, са палели сигнални огньове, а за събиране на племето или кодирани съобщения са биели барабани.

В наши дни, ако се озовете в САЩ, е достатъчно само да активирате роуминг от А1. Така ще можете да се обадите на близките си срещу 0,39 лева на минута, както и да им изпратите снимка, а не димен сигнал, защото ще разполагате с 2000 мегабайта данни в рамките на деня срещу дневната такса от 19,99 лева. Ако имате още за споделяне, А1 ви дава възможност да активирате следващ пакет от 2000 мегабайта за деня.

От Гърция до Индия: Пощенски гълъби

Оказва се, че пощенските гълъби са били сред най-разпространените начини за предаване на съобщения в продължение на столетия. Ползвали са ги и фараоните в Древен Египет, и благородниците в Средновековна Франция, а в Китай са били на почит до самото начало на 20 век.

Сега можете да имате връзка от всяка от тези държави с близките си само с един SMS с текст „ОК“ на кратък номер 17280 или през мобилното приложение Моят А1. Условията са различни спрямо зоната, в която се намира държавата. Гърция и Франция са в ЕС, роуминг Зона 1, откъдето можете да говорите и сърфирате „като у дома“ според политиката за справедливо ползване. Египет и Китай пък попадат в Зона 4, в която важат следните условия – 0,39 лв. на минута, 2 000 MB дневно потребление, включено в цената от 19,99 лева на ден.

Във Великобритания: Телефоните са били само за богаташи

С изобретяването на телефона през 19 век комуникациите между хората от всички краища на света стават по-лесни. Навлизането на тези апарати обаче било постепенно и първоначално достъп до изумителната за времето си технология имали само отбрани хора. Първият телефон във Великобритания е получен от Уилям Гладстон, британски политик и четирикратен министър-председател. През 1876 г. Гладстон е близък приятел с Александър Греъм Бел, изобретателят на телефона, който му подарил един от първите телекомуникационни апарати, произведени някога. Гладстон го е използвал за комуникация с кабинета си и с други правителствени служители. Той бил толкова впечатлен от технологията, че поръчал поставянето на телефони в домовете на всички членове на кабинета.

Сега телефон има всеки поданик на крал Чарлз 3, а туристите от България могат да говорят с близките си неограничено срещу дневна такса от 4,99 лева и да ползват вече 2000 мегабайта на ден според обновените тарифни условия за роуминг от А1.