Газпром едва ли ще успее да възстанови загубените продажби на газ в резултат на пълномащабната инвазия на Владимир Путин в Украйна поне за едно десетилетие, посочва доклад, поръчан за ръководителите на руската енергийна група.

Износът на компанията за Европа ще бъде средно 50-75 млрд. куб. м. годишно до 2035 г., което е едва една трета от предвоенните нива, прогнозира изследването, цитирано от Financial Times.

Въпреки че Газпром се надява, че новият газопровод до Китай може да помогне да се компенсират загубените обеми на европейския износ, капацитетът му ще бъде само 50 млрд. куб. м годишно, а цените в азиатската държава са много по-ниски, отколкото в Европа, казва доклада.

"Основните последици от санкциите за Газпром и енергийната индустрия са свиването на обемите на износа, които ще бъдат възстановени до нивото им от 2020 г. не по-рано от 2035 г."

Докладът от 151 страници, поръчан от ръководството на компанията и написан в края на миналата година, е сред най-откровените признания досега за това как западните санкции, наложени в отговор на войната в Русия, са навредили на руския енергиен сектор.

"Той е много мрачен", описва документа пред FT Елина Рибакова, старши научен сътрудник в института за международна икономика Питърсън. "Газпром е в задънена улица и те много добре го осъзнават."

Според Сергей Вакуленко, бивш ръководител на стратегията в петролното подразделение на "Газпром нефт", компанията редовно поръчва външни изследвания, които да ѝ помогнат да се аргументира за преференциално третиране и допълнително финансиране от Кремъл.

"Можеш да се разхождаш с подобен доклад и да искаш държавна подкрепа", отбелязва той пред FT.

Според доклада делът на Газпром в руския енергиен износ ще намалее, тъй като тръбопроводният газ, който бе особено силно засегнат от войната, отстъпва място на по-малко уязвимия втечнен природен газ. В документа пише още, че компанията ще се бори да възстанови растежа си без значителна държавна подкрепа за намиране на нови пазари за нейния газ.

"Тъй като Газпром, който не разполага със собствена доказана технология за производство на втечнен природен газ с голям капацитет, е единствената компания, която изнася по тръбопроводи и тези обеми намаляват, съответно се очаква ролята ѝ в газовата индустрия да намалее."

В доклада се подчертава как санкциите са отрязали енергийната индустрия на Русия от ключови технологии като турбини, които помагат за преноса на газ по тръбопроводите, както и от резервни части и експертни познания, необходими за ремонта им.

Анализът изследва и въздействието на западните санкции в страни като Иран, Северна Корея и Венецуела, което според Татяна Митрова, научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, е знак, че Русия "се подготвя задълбочено за постоянни санкции".

"Санкциите винаги водят до спад в жизнения стандарт и загуба на международна конкурентоспособност", казва пред FT Митрова.

Перспективите на Газпром се влошиха още повече, като компанията отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. долара) за миналата година.

Русия се бори да сключи предложената сделка с Китай за газопровода "Силата на Сибир-2", чрез който Газпром се надява да съживи износа си.

Ако бъде завършен по график през 2030 г., се очаква да осигури допълнителен капацитет от 50 млрд. куб. м годишно. Но способността на Китай да извлича значително по-ниски цени от тези, които Европа плащаше за руския газ, означава, че износът на Газпром ще бъде по-малко рентабилен, дори ако се възстанови до обемите отпреди войната.

Независимо от това в доклада се оценява, че износът на втечнен природен газ от Русия ще нарасне до 98,8-125,8 млрд. куб. м през 2035 г. от 40,8 млрд. куб. м през 2020 г. и ще представлява около половината от общия износ на газ. Това увеличава влиянието на Новатек, най-големия и технически най-напреднал руски производител на LNG, както и на други енергийни компании.

За да запази доминиращата си позиция на вътрешния пазар, Газпром ще трябва да използва монопола си върху инфраструктурата за транзит на газ и да изисква преференциално третиране от Кремъл, уточнява още изследването.

Въпреки това компанията ще загуби дял в полза на Новатек или ще бъде принудена да използва неговата инфраструктура за LNG.

Авторите на анализа твърдят, че втечненият природен газ би могъл да бъде по-надежден източник на приходи от износ за Русия, тъй като се транспортира с кораби, а не по тръбопроводи, и е по-трудно да бъде проследен. Те добавят, че изграждането на терминали за LNG по източното крайбрежие на страната би могло да диверсифицира износа извън Китай и да намали зависимостта, която позволява на Пекин да контролира цената, която плаща за газа.