Европейската комисия предупреди социалната мрежа X, че ще следи внимателно последиците от решението за промяна на обработката на разпространяваното онлайн порнографско съдържание.

Промяната е в това, че X занапред ще обозначава такова съдържание не като "чувствително", а като "за възрастни", поясни говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос, съобщава БТА. Подобно съдържание и сега е допустимо в тази платформа, добави той.

Според действащите европейски правила X ще трябва да оцени какви опасности крие разпространяването на порнография и да ги ограничи. Такива примери са насилието срещу жени, посегателствата срещу деца.

Както всички останали платформи, X също трябва да осигури защита за децата. Не трябва да има възможност децата да виждат подобно съдържание, заяви говорителят.

Незаконното съдържание, включително порнографско, не може да бъде разпространявано онлайн, в това число и т. нар. "дийп фейк". В подобни случаи трябва да се действа бързо. Ще следим и вече проверяваме дали дейността на X не нарушава европейското законодателство, допълни той.

Говорителят уточни, че ЕК води също по две проверки срещу Meta и TikTok.

Разследванията може да доведат до налагане на глоби, равни на 6% от световния годишен оборот. В краен случай дейността на дадена платформа в ЕС може временно да бъде спряна.