Платформата за социални медии X на Илон Мъск получи отсрочка, след като австралийски съд отказа да удължи срока на временна заповед за блокиране на видеоклипове, показващи нападение с нож в църква в Сидни.

Съдия от Федералния съд е отхвърлил искането на австралийския комисар за онлайн наблюдение eSafety Commissioner да удължи срока на заповедта за премахване на публикации в X, показващи жестокото нападение над свещеник през април, припомня CNBC.

Епископ Мар Мари Емануел беше намушкан с нож по време на излъчвана на живо проповед, която беше широко разпространена онлайн и събра стотици хиляди гледания.

След инцидента комисарят по електронна безопасност на получи временна съдебна заповед, с която се нарежда на X да скрие публикациите, показващи кадри от нападението.

Технологичният милиардер и собственик на платформата оспори документа като посегателство върху свободата на словото.

"Нашата загриженост е, че ако на всяка държава е позволено да цензурира съдържание за всички държави, каквото е искането на австралийския "комисар по електронна безопасност", тогава какво ще попречи на всяка държава да контролира целия интернет?" написа Мъск в X.

Ситуацията доведе до сблъсък с австралийското правителство, включително с министър-председателя Антъни Албанес. В интервю миналия месец той заяви, че Мъск мисли, че "е над австралийския закон" и го нарече арогантен.

"Комисарят по въпросите на електронната безопасност е взел решение. Всички останали платформи за социални медии се съобразиха с него без оплаквания. Това е мярка, която има двупартийна подкрепа в тази страна. Не става въпрос за цензура", а за "благоприличие" и Мъск трябва "да покаже малко", добави той.

В отговор Мъск публикува в X: "Не смятам, че съм над закона. Смята ли премиерът, че трябва да има юрисдикция над цялата Земя. Тази платформа се придържа към законите в тези държави, но би било некоректно да разпростираме решенията на една държава върху други", добави той.

Австралийският онлайн регулатор заяви, че е трудно да се премахне напълно вредното съдържание онлайн, особено след като потребителите го препубликуват.

Все пак онлайн безопасността "изисква платформите да правят всичко практично и разумно, за да сведат до минимум вредите, които могат да причинят на австралийците", допълни комисарят по електронна безопасност.