Виржини Виар си тръгва от поста творчески директор на модните колекции след пет години във френската луксозна къща Chanel.

Дизайнерката зае тази позиция след смъртта на Карл Лагерфелд през 2019 г., след като работи заедно с него в продължение на десетилетия.

Тя заемаше една от най-желаните и елитни длъжности в модата, тъй като преди нея такива са били само Лагерфелд и самата Габриел „Коко“ Шанел.

В изявление до CNN Chanel потвърди напускането на Виар, като отбеляза, че докато 62-годишната дизайнерка е била начело на модната къща, „тя е успяла да обнови модните кодове, като същевременно е уважавала творческото наследство на Chanel“.

Все още не е посочен наследник на Виар, но от марката допълват, че това ще бъде направено „своевременно“.

Chanel благодари на Виар „за нейния забележителен принос към модата, творчеството и жизнеността на Chanel“.

„Откакто Вирджи пое поста от Карл, модният бизнес на Chanel се е увеличил 2,2 пъти“, съобщи миналия месец главният изпълнителен директор на Chanel Лина Наир пред The Business of Fashion. През 2023 г. приходите на марката са се увеличили с 16% до 19,7 млрд. долара.

Като един от най-емблематичните и влиятелни играчи в бранша, смъртта на Карл Лагерфелд през 2019 г. разтърси света на модата. Макар че в онзи момент той оглавяваше марката Fendi и едноименния си лейбъл, най-известна беше именно брилянтната му творческа дейност в Chanel.

Виар, която започва работа в Chanel като стажант през 1987 г., е заместник на Лагерфелд в продължение на десетилетия. Отношенията им са толкова близки, че дизайнерът я описва като „моята дясна и лява ръка“.

Назначението на Виар за творчески директор през 2019 г. не беше изненада, като от Chanel повториха, че решението е взето, „за да може наследството на Габриел Шанел и Карл Лагерфелд да продължи да живее“.

Кой ще влезе в ролята този път, ще бъде тема на сериозни спекулации през следващите седмици.

Новината следва поредица от високопоставени ходове в индустрията. През март Пиерпаоло Пичоли от Valentino се раздели с италианския бранд след 8 години като творчески директор, а Алесандро Микеле (бивш директор на Gucci) зае тази роля. Британската дизайнерка Сара Бъртън се оттегли от Alexander McQueen през септември 2023 г.

Предвижда се Chanel да представи ревю на седмицата на висшата мода в Париж през юни, което се смята за последната колекция на Виар за марката, допълва CNN.