В Париж има изобилие от всякакви музеи и центрове на изкуството, но колкото и да е странно, във френската столица все още нямаше музей, посветен на един от най-типичните продукти в страната - сиренето.

Досега обаче. Точно така, имаме новина за гауда, пише Time Out.

Пиер Фрисон, който се премества в Париж преди 15 години и ръководи школа за производство на сирене, е решил да открие Musée du Fromage, за да покаже традиционните процеси на производство на емблематичния за Франция млечен продукт.

Посетителите ще могат да се запознаят със „страстта и удивлението“ около сиренето и да научат повече за историята на френското земеделие.

В музея ще се провеждат демонстрации на производство на сирене, където можете да участвате в семинари и, което е по-важно, да опитате крайния продукт.

"Разбрах, че в Париж вече са организирани много неща за популяризиране на виното. Културата на виното е развита във Франция", казва Фрисон пред Euronews, „Сиренето също е нещо голямо, но нямаше места, където хората да могат да се запознаят по-задълбочено с процесите на производство на сирене“.

Но музеят не е създаден само, за да нахрани гладните парижани и чуждестранни туристи.

Фрисон вярва, че кризата с разходите за живот и нарастващото обезсърчение на младите хора към съвременния работен режим могат да ги насърчат да се върнат на село.

Освен това има голямо търсене на традиционно произведени сирена (Франция произвежда общо 246 вида сирене), но липсва работна ръка за производството им. "Време е да се върнем към по-трудния живот. Но... това може да бъде много щастлив живот", казва производителят и допълв: "Добрият производител на сирене печели добре в живота".

"Работим с традиционни земеделски производители, така че искаме хората да се почувстват като един вид пътешественици, когато опитват сиренето. Отваряме малък прозорец в сърцето на Париж към селската част на Франция", казва Фрисон.

Ако се виждате себе си като фермер със собствена мандра или просто искате да се отпуснете и да се насладите на сиренето в чисто нов музей, можете да посетите Musée du Fromage (на адрес 39 rue Saint-Louis en l'Île, 75004 Paris) от петък, 14 юни.