Финландия от години оглявява класацията за най-щастлива страна в света, а щастието на служителите в компаниите там се дължи на ключово предимство – гъвкавостта.

Такъв е случаят с Framery, която произвежда шумоизолиращи капсули за офис пространства. Всяка година ръководството провежда проучване сред своите около 400 служители за най-важните неща, които ги правят щастливи и ангажирани на работното място.

Концепцията за баланс между професионалния и личния живот винаги е №1 или №2, казва Ани Халила, ръководител на отдел „Хора и култура“ във Framery, цитирана от CNBC.

За да осигурят баланс, ръководителите активно подкрепят гъвкавостта в работните графици и времето за почивка на служителите си.

„Напълно нормално е да смесвате личния и професионалния си живот“ в начина, по който структурирате работния си ден и работната седмица, казва Халила. „Ако трябва да водите децата на детска градина сутрин, можете да започнете деня си по-рано или да дойдете по-късно, ако трябва да се приберете за тях вкъщи по средата на деня.“

В офиса на Framery няма определено работно време, но обикновено хората пристигат между 7 и 9 ч. и си тръгват до късния следобед. „Нормално е да си тръгнете от работа в 4 часа“, допълва Халила.

По закон стандартната работна седмица във Финландия е 37,5 часа, но според вижданията на ръководителите на Framery, служителите могат сами да решават как да разпределят часовете всеки ден. В редките случаи, когато графикът на някого оказва негативно влияние върху работата на екипа му, Халила казва, че се провежда разговор с неговия мениджър, за да се направят корекции.

В противен случай „днес можете да работите шест часа, а утре – осем и това е напълно нормално. Даваме свобода на хората да балансират работното си време. Вярваме, че те ще си свършат работата. Това е най-важното. Не става въпрос за часовете – става въпрос за резултатите.“

Ръководителите подкрепят и редовните почивки през деня.

Например, служителите се насърчават да си вземат едночасова почивка веднъж седмично за физическа активност, независимо дали става въпрос за лека разходка или за използване на фитнес залата на компанията.

„Ако някой излезе на разходка в работно време, ние не мислим, че се бави или е мързелив. Всъщност, те се грижат да бъдат по-фокусирани и да балансират с правилен подход психичното си здраве.“, допълва Халила.