Гъвкавостта е един от най-ефективните елементи за здравословен баланс между работата и личния живот.

Това е един от основните изводи в ново проучване на Центъра за изследване на благосъстоянието към Оксфордския университет.

Проучването установява също, че индивидуалните интервенции за психично здраве, като например специални приложения за осъзнатост и благополучие, не носят никаква полза за служителите, а по-широката подкрепа и по-съпричастните управленски практики имат по-благоприятно въздействие.

"Все повече се налага мнението, че компаниите трябва да променят работното място, а не само служителите", коментира д-р Уилям Флеминг, научен сътрудник в Центъра за изследване на благосъстоянието към Оксфордския университет и автор на проучването.

Тези данни корелират с отделно проучване, което установи, че след пандемията 72% от жените поставят на първо място баланса в работата и търсят гъвкавост, която да улесни това, допълва Euronews.

Задава ли се краят на дистанционната работа?UPS, Boeing и други работодатели настояват за присъствие на пълен работен ден, тъй като някои управители губят търпение към работата от разстояние

Големият дебат

Компаниите, които улесняват гъвкавите условия на труд, са отбелязали рязък ръст на производителността и ефективността на служителите.

На този фон обаче, много работодатели отстъпват от гъвкавите условия на труд и прибягват до наблюдение на служителите, за да следят присъствието им в офиса.

В Обединеното кралство служителите на консултантската компания EY са наблюдавани чрез въвеждане на карти, за да се гарантира спазването на насоките за хибридна работа, които изискват те да бъдат в офиса определен брой дни в седмицата.

Meta и Citigroup също въведоха мониторинг на присъствието на служителите, за да определят кой влиза в офиса и колко често.

Междувременно в САЩ, Bank of America изпрати писмено предупреждение до своите служители, за да подчертае, че присъствието им в офиса е задължително.

Тези "възпитателни писма" предупреждават, че неспазването на заповедите за връщане в офиса ще доведе до дисциплинарни мерки.

IBM към хората си: Преместете се близо до офис или напуснете компаниятаВ последното проучване за персонала на компанията пише, че към края на 2022г. тя е имала около 288 000 служители

Поемане на контрол

Как работниците могат да се застъпят за повече гъвкавост, ако работодателят им изглежда твърдо решен да ги върне в офиса?

В ЕС законодателството дава право на всички работещи родители на деца до 8-годишна възраст да поискат гъвкави условия на труд, а на лицата, полагащи социален тип грижи, също да поискат гъвкави условия на труд.

Отделни държави в ЕС са въвели законови права на национално равнище, които позволяват на работниците да искат гъвкави условия на труд. Сред тях са Австрия, Латвия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания, които в началото на пандемията приеха ново законодателство относно правото на работа от разстояние.

Краят на лоялността: Може ли връзката компания-служител да бъде спасенаРазочарованието, което служителите трупат, е това, което учените наричат нарушение на психологическия договор

Ирландският Закон за баланса между професионалния и личния живот и разпоредби от 2023 г. задължават работодателите да обосноват подробна причина в случай, че отхвърлят дадена молба.

Много често обаче, единственият начин да се утвърди гъвкавостта на работното място е да се работи в компания, която е напълно съгласна с това.

Ако настоящият ви работодател не е отворен за разговор за гъвкаво работно време или настоява за присъствие в офиса пет дни в седмицата, може би е време да потърсите нова възможност в компания, която улеснява гъвкавите условия на труд.

Защо при връщането в офиса мозъкът ни е като „отпуснат бицепс“?Колкото повече свикваме с тишината у дома, толкова повече отслабва способността ни да филтрираме по-силния и разнороден шум в офиса

Спортният гигант Adidas е един от примерите за добра практика в този контекст.

Той е въвел ревизирана политика за дистанционна работа след проучване на служителите, в което участват още търговците на дребно и дистрибуторите.

Централата на компанията, разположена в Германия позволява на служителите да работят дистанционно през 40% от седмицата, въведена е и инициативата "работа отвсякъде", за да "осигури гъвкавост в подкрепа на уникалните нужди и преживявания на служителите".

В момента компанията набира кандидати за няколко позиции, включително старши мениджър, отговарящ за контрола на транспорта и фактурирането, и старши директор, работещ в областта на глобалното заплащане, със седалище в Херцогенаурах или Порто.

Как да привлечете работещите дистанционно към мисията на компаниятаРаботодателите трябва да са наясно и че хоум офис служителите са различни и правилно да оценят и заздравят връзката си с тях

В Дъблин компанията Keywords Studios също улеснява хибридните и изцяло дистанционните модели на работа.

Тя заявява, че се ангажира да подкрепя "разнообразието от таланти и идеи от всяко кътче на нашата глобална общност".

В глобален мащаб, застрахователната организация AXA прилага своята програма Smart Working – стратегия, която има за цел да комбинира работа в офис и дистанционна работа на доброволна основа.

През 2023 г. 85,8% от европейските ѝ служители са участвали в хибриден модел на работа.