Ако искате да работите от вкъщи - или от всяка точка на света - помислете за кариера в областта на счетоводството, технологиите или графичния дизайн.

Според ново проучване на FlexJobs, дори когато все повече компании ограничават гъвкавостта, наложила се по време на пандемията, работодателите в тези области удвояват ангажимента си към модел на работно място без задължително присъствие в офиса или изисквания за местоположението на работниците.

Компаниите в секторите на маркетинга, образованието и игрите също наемат служители на по-отдалечени и гъвкави позиции, казва Тони Франа, водещ кариерен експерт на FlexJobs, пред CNBC.

FlexJobs прави списък на водещите компании, които ще наемат служители за отдалечена работа през 2024 г., като анализира своята база данни и това кои компании са имали най-голям обем обяви за дистанционни, гъвкави по местоположение работни места между януари и декември 2023 г.

Топ 10 страни за дигитални номади: Румъния и Хърватия преди ПортугалияЕвропейските страни отново доминират в топ 10, но има някои изненади

При модела на напълно дистанционна работа служителите прекарват 100% от работното си време в отдалечени точки, независимо от местоположението или часовата зона. Всички компании, включени в класацията на FlexJobs, предлагат дистанционни работни места на пълен или непълен работен ден, които нямат ограничение в местоположението и не изискват престой в офиса.

Ето го и списъка с 10 компании с най-голям брой обяви за неограничена дистанционна работа в изследването на FlexJobs (пълният списък е тук):

FluentU

Static Media

Kraken

Chainlink Labs

Veeva

Invisible Technologies

Wikimedia Foundation

Finixio

Oyster HR

Canonical

Най-забележимата промяна в пейзажа на дистанционната работа през изминалата година е лекото увеличение на компаниите, които активно набират кандидати за позиции за работа от всяко място, казва Франа.

Шестнадесет нови компании са включени в списъка на FlexJobs тази година, а други работодатели, споменати в доклада, включително Chainlink Labs и Wikimedia Foundation, постоянно наемат служители на дистанционни и гъвкави работни места през последните години.

Много работни места, даващи възможност за работа от всяко място, предлагат заплати над 100 000 долара. Например в обява за работа за директор по инженерните въпроси в Wikimedia Foundation е посочена заплата в диапазона 167 046-260 066 долара. В обява за старши продуктов мениджър в Invisible Technologies е посочена основна заплата от 170 000 долара.

По-целенасочени, по-малко самотни: Защо служителите Z предпочитат офисаОфисът е чудесно място за изграждане на взаимоотношения с колегите, но и възможност за масаж или безплатно кафе от бариста, за служителите на Google

Ако се надявате да си намерите работа "отвсякъде", Франа препоръчва при търсенето да използвате ключови думи като "независим от часовия пояс", "разпределен екип" и "дигитален номад", тъй като тези фрази често се използват в описанията на длъжностите, за да се разграничат ролите "отвсякъде" от тези, които имат все пак някакви ограничения за местоположението.

Тя също така предлага да се свържете с настоящи служители в компаниите, в които кандидатствате, преди да подадете кандидатурата си, за да изградите връзка и да поискате препоръка или информация за контакт с мениджъра по наемането.

„От началото на пандемията наблюдаваме огромно увеличение на търсещите работа, които искат да работят от всяко място, и тази тенденция не е отшумяла. Един от ключовите фактори, за да се откроите и да спечелите този вид работа, е да установите лична връзка", посочва в заключение водещият кариерен експерт на FlexJobs.