В Гърция от утре се очаква първата за годината гореща вълна с температури над 40 градуса и "много висок" риск от пожари, заяви днес министърът по въпросите на климатичните кризи Василис Кикилиас, цитиран от AFP.

Тридневната гореща вълна ще "достигне своя пик в сряда и четвъртък" и "рискът от пожари ще бъде много висок в обширни райони на Гърция", заяви министърът, който отговаря и за гражданската защита.

Метеорологичните служби прогнозират температури до 42 градуса в централната част на страната, след като през последните дни Гърция вече беше подложена на много горещо време, особено в Атина, където в четвъртък се очакват 38 градуса.

Кикилиас призова гърците за "тяхната помощ и внимание за опазване на човешкия живот" и природата, тъй като в страната всеки ден възникват между 30 и 40 горски пожара, макар и засега в малък мащаб.

АНА-МПА съобщава, че много висок риск от пожари (четвърта степен) е обявен за утре в три области в Гърция - Атика, Централна Гърция (Виотия, Фтиотида и Фокида) и района на Пелопонес (Коринт), според Карта за прогноза на риска от пожари на министерството за климатичните кризи и защита на гражданите.

Министерството съветва хората да бъдат изключително предпазливи и да избягват дейности на открито, които биха могли неволно да предизвикат пожар, като палене на растителност, използване на машини, които произвеждат искри, палене на барбекю или хвърляне на неизгасени цигари.

Гърция често се сблъсква с горещи вълни, а през 2023 г. преживя двуседмична гореща вълна с безпрецедентна продължителност и опустошителни пожари, при които изгоряха около 175 000 хектара гори и земеделски земи, а повече от 20 души загинаха, напомня AFP.