Германската компания за комунални услуги Uniper е спечелила арбитражно дело за много милиарди евро срещу бившия си дългогодишен доставчик “Газпром”, съобщиха пред Reuters от там в сряда. Това ѝ позволява да развали неактивни договори за доставка на газ и потенциално създава прецедент за подобни дела.

Решението бележи забележителна победа за Uniper, която трябваше да бъде спасена от германското правителство през 2022 г., след като „Газпром“ първо намали, а по-късно спря доставките, принуждавайки групата да купува заместващи количества на високи цени на спот пазара. То прекъсва и последните останали връзки от десетилетното енергийно партньорство между Берлин и Москва, което рязко беше прекратено след руското нападение над Украйна през 2022 г.

Uniper коментира, че решението на арбитражния съд в Стокхолм от 7 юни, част от процеса, който компанията стартира в края на 2022 г., ѝ позволява да прекрати съществуващите договори за доставка на газ, които юридически все още съществуват, въпреки че не се изпълняват.

Трибуналът също така е присъдил на компанията повече от 13 млрд. евро (14 млрд. долара) обезщетение за количествата газ, които не са доставени от руската държавна група от средата на 2022 г., когато тя за първи път прекрати договорените доставки.

Източници на Reuters заявиха миналия месец, че арбитражният съд може да позволи на Uniper да прекрати 250 тераватчаса в неактивни договори за руски газ, някои от които са със срок на действие до средата на следващото десетилетие.

Прекратяването на тези договори ще премахне голям риск преди планираното завръщане на Uniper на фондовата борса през следващата година, заявиха тогава източниците на информационната агенция.

"Това решение осигурява правна яснота за Uniper. С правото на прекратяване, което получихме в решението на арбитража, прекратяваме договорите с “Газпром Експорт", се казва в изявление на главният изпълнителен директор на Uniper Майкъл Люис.

Присъденото обезщетение бележи преди всичко символична победа за Германия, тъй като е малко вероятно да постъпят големи суми от него, посочиха правни експерти пред Reuters миналия месец - нещо, което изпълнителният директор Люис потвърди.

“Газпром Експорт”, експортното звено на руската компания, успешно оспори делото в съд в Санкт Петербург, който през март постанови, че Uniper и едно нейно дъщерно дружество ще бъдат глобени с 14,3 млрд. евро, ако продължат арбитража.

Ако постъпят някакви пари, те ще отидат при германското правителство, което държи повече от 99% от Uniper.

Прекратяването на договорите премахва последния риск, пред който беше изправена компанията по отношение на руската си експозиция, след като групата отписа финансирането си в газопровода „Северен поток 2“, както и дела си в руското си дъщерно дружество Unipro.