"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая (Назарян - б.ред.) за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуване. От него ще стане ясно дали ще продължим нататък да преговаряме".

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

Той направи коментар на политическата ситуация след преговорите за съставяне на правителство.

Припомняме, че само две от шест парламентарно представени партии се отзоваха на поканата на ГЕРБ - ДПС и "Има такъв народ".

Борисов изтъкна, че за да има правителство с участието на ГЕРБ, то трябва да е стабилно, а не да е "за 100 дни".

Допълни, че по време на преговорите са получили популистки искания и повтори тезата, че ГЕРБ-СДС няма да управлява само с ДПС, информира БНТ.

Това, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи. Надявам се всички да подкрепим Рая. Ако утре мине гласуването, ще продължим разговорите.

"Колегите от ПП-ДБ си противоречат - щели да помагат за евроатлантическото управление. Като няма стабилно правителство, за какво ще помагат? Няма да има Шенген и еврозоната",допълни Борисов, цитиран от novini.bg.

"Подразних се от десетките анализатори, които твърдят, че всичко било договорено. Ние извън преговрния екип, договорки не правим", категоричен е Борисов.

"Няма да подкрепим номинацията на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание".

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков преди заседанието на Парламентарната група на ПП-ДБ. 

"Познаваме я добре и не мислим, че е правилният човек, който трябва да бъде на най-високата позиция в държавата", посочи той, цитиран от БТА. 

Кирил Петков допълни, че твърдо остават опозиция. "Бойко Борисов трябва да понесе две отговорности - първата е, че не си спази уговорката по време на ротацията и падна правителството, и втората е, че сега е първа политическа сила", коментира той.

"Обсъдихме и няма да издигаме кандидатура за председател на Народното събрание", заяви Николай Денков след заседанието. По думите му, ролята им на опозиция не предполага подобно нещо. 

Парламентарната група на „БСП за България“ също няма да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание, съобщиха на сайта си от БСП.

След заседание на групата стана известно, че народните представители на социалистите са избрали за председател Борислав Гуцанов, за заместник-председател Иван Иванов, за секретари Деян Дечев и Иван Петков. Драгомир Стойнев ще бъде предложен за заместник-председател на парламента.