Звездата на ABBA Бьорн Улвеус признава, че може би всичко е приключило, когато става въпрос за публично събиране на групата

Звездата на ABBA Бьорн Улвеус заяви, че легендарната шведска група може никога повече да не се появи заедно на сцената.

В подкаста Rosebud With Gyles Brandreth музикантът разкри, че съвместната поява на поп иконите по случай удостояването им с шведско рицарско звание може би е била последната, пише Euronews.

Миналия месец групата получи Кралски орден от крал Карл XVI Густав за приноса си към музиката.

Улвеус разкри, че той и колегите му са осъзнали, че това може би е "последният случай", в който ще бъдат заедно на публично място.

Членовете на ABBA са Бьорн Улвеус, 79 г., Агнета Фелтског, 74 г., Ани-Фрид Лингстад, 78 г., и Бени Андершон, 77 г.

След албума "Voyage" от 2021 г., който е първият им от 1981 г., те се възползваха от техническите възможности да пътуват, без да се появяват на сцената, чрез своите холографски концерти.

Издаването на албума постави началото на преживяване, наречено ABBA Voyage, като феновете можеха да гледат дигитални аватари на любимата си група на сцената.

Запитан дали има надежда за още нова музика от групата, Улвеус каза: "Не, албумът "Voyage" е последният, който ще чуете от нас." Въпреки това той оставя отворена вратата за още концерти с помощта на новите технологии.

"В бъдеще ще има нови вълнуващи формати, за които сега знаем много малко. Изкуственият интелект, метавселената, има много интересни и вълнуващи неща, които се случват в творчески план и в които ABBA също може да участва."

Шоуто ABBA Voyage приключва в Стратфорд, Източен Лондон, през 2026 г., а след това групата се надява да го пренесе в други части на света. Появиха се и слухове, че шведите са на път да подпишат многомилионен договор за представяне на шоуто в Лас Вегас.

В същия подкаст Улвеус разкрива, че никога не е бил твърде екзалиран от името на групата, като лаконично признава: "нямахме избор по въпроса".

"Мислех, че това е толкова глупаво име. И то е. Мислех си, че трябва да имаме някое готино име като Rolling Stones или нещо подобно. Северното сияние беше една от идеите ни - и ето ни с ABBA. Тъй като вече бяхме известни в Швеция, направихме първите си записи под името Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид. На диджеите по радиото им омръзна да казват - "Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид", както можете да си представите. И така го съкратиха – до инициалите ABBA."

Улваеус добавя: "Това е и името на една много известна фабрика за херинга в Швеция - маринована херинга. Трябваше да ги помолим за разрешение да използваме името и те ни казаха: "Стига да не се занимавате с маринована херинга"."

Може би техните дигитални аватари ще могат да се занимават с виртуално мариноване в някакъв момент? Повод за размисъл.