Небесно високите цени на имотите, прекомерните разходи за притежание на автомобили и скъпите частни медицински грижи, наред с други фактори, задържат Сингапур като най-скъпият град за супербогатите през 2024 г., според доклад на Julius Baer.

Швейцарската банка анализира цените на 20 потребителски стоки и услуги, купени и използвани от хора с високо нетно състояние в 25 града, за да състави класацията.

„Разходите за изключително добър живот“, което включва автомобили, уиски, бижута и жилища, са се повишили в Сингапур, казва банката в своя доклад за глобалното богатство и начин на живот, публикуван във вторник, добавяйки, че градът-държава продължава да привлича свръхбогати поради своята икономическа и политическа стабилност.

„Правителството на Сингапур работи усилено, за да направи страната привлекателна за глобалния бизнес и богатите хора, а валутата остава силна. Всичко това се отразява в продължаващия му статут на най-скъпия град в света“, се посочва в доклада.

Цената на притежаването на кола в Сингапур - най-скъпата в света с 2,5 пъти над средната - скача с 15% спрямо година по-рано в щатски долари. Цената на частното образование се е повишила с почти 14%, докато дамските чанти и обувки са поскъпнали с 10%. Цените на мъжките костюми и часовници са скочили с над 5%.

Сингапур е последван от Хонконг, който изпреварва Шанхай и се нарежда като втория най-скъп град за богатите. Той е класиран като най-скъпият град за наемане на адвокат и вторият най-скъп град за покупка на имот.

Цените на хотелските апартаменти (+22,9%), дамските обувки (+12,7%) и дамските чанти (+8,6%) отбелязват най-голям ръст в града.

Докато най-големите финансови центрове в Азиатско-Тихоокеанския регион заемат първите две позиции, Токио – който през 90-те на миналия век беше известен като ултра скъп град – се срива с осем места до номер 23 тази година.

Според доклада спадът на японската йена прави града много по-евтин. Валутата отслабна до 160 спрямо щатския долар през април за първи път от 1990 г. и се срива с 13,25% спрямо зелените пари от началото на годината, показват данните на Refinitiv.

Лондон заема третата позиция, отчасти поради излизането на Обединеното кралство от техническа рецесия миналия месец, укрепването на британския паунд през 2023 г. и продължаващите корекции на икономиката от нормализациите след Брекзит, се подчертава в доклада.

Частното училищно образование в града е най-скъпото в световен мащаб, като разходите са се увеличили с почти 14% спрямо година по-рано.

На второ място по ръст на цените в Лондон са хотелските апартаменти и бижутата, скачайки съответно с 38,3% и 17% - най-високото ниво сред 25-те дестинации.

Ето списъка на Julius Baer с 10-те най-скъпи градове в света за хора с високо нетно състояние:

Сингапур

Хонг Конг

Лондон

Шанхай

Монако

Цюрих

Ню Йорк

Париж

Сао Пауло

Милано