Световните технологични гиганти тази седмица са в Шанхай, за да отбележат присъствието си на Световния мобилен конгрес (MWC) на GSMA.

Мотото тази година е „Бъдещето на първо място“, затова престижният форум представя най-новите мобилни технологии - с акцент върху изкуствения интелект, бъдещето на 5G и сътрудничеството в индустрията.

"На MWC има за всекиго по нещо, независимо дали става дума за потребителска електроника с вграден AI, очила за изкуствена реалност или най-новите решения за AI", заяви Джон Хофман, главен изпълнителен директор на GSMA.

Миналогодишното събитие привлече близо 37 000 души от 115 държави, включително създатели на политики и бизнес лидери от мобилната екосистема и извън нея.

Очаква се тазгодишното издание да осигури по-голям брой посетители, тъй като световните икономики се възстановяват от пандемията и се връщат към пътуването.

HONOR е сред компаниите на събитието, с които Euronews разговаря за напредъка в областта на изкуствения интелект. Устройството Magic V2 спечели наградата за "най-добър смартфон в Азия" на събитието.

Главният изпълнителен директор на глобалната технологична компания Джордж Жао обясни как ориентираният към човека изкуствен интелект, AI Defocus Eye Protection и AI Deepfake Detection са помогнали на компанията да излезе на преден план пред конкуренцията.

"Пренасяйки защитата на зрението от превенция към създаване на технология, която може да доведе до облекчение за потребителите, AI Defocus Eye Protection на HONOR доказано намалява преходното късогледство на потребителите средно с 13 градуса след четене в продължение на 25 минути, като при някои потребители максималното намаление е 75 градуса.", обясни той.

Относно проблема с дълбоките фалшификати Джао обясни как технологичната компания е въвела AI Deepfake Detection.

"За да помогне за предотвратяване на измами и откриване на дигитално манипулирано съдържание, AI Deepfake Detection изследва информацията кадър по кадър, като например контакт с очите, осветление, яснота на изображението и възпроизвеждане на видео, за да идентифицира недостатъци, които са незабележими за човека."

Успоредно с откриването на MWC Шанхай GSMA публикува призив за сътрудничество между правителствата и индустрията в подкрепа на пълното развитие на 6 GHz за мобилни мрежи, "за да се гарантира предоставянето на пътна карта за радиочестотния спектър за мобилните оператори и да се въведат ясни срокове, в които оборудването и телефоните да са готови в голям мащаб".

Изявлението на GSMA е подписано от 36 компании, включително оператори, доставчици на оборудване и чипове в световен мащаб.