Някои от най-големите технологични компании в света подкрепят нов вид телекомуникационна мрежа, която според тях ще помогне за намаляване на общото потребление на енергия от гладните за данни приложения за изкуствен интелект и ще ускори прехода към мобилен интернет от следващо поколение 6G.

Microsoft, Google, Intel, Sony и др. стоят зад малко известната инициатива, наречена IOWN Global Forum – световно обединение от водещи доставчици на облачни услуги, телекомуникационни групи и производители на чипове. Те се стремят към пълно разгръщане на "изцяло фотонна" мрежа или APN до 2030 г.

Какво представляват фотонните мрежи?

IOWN Global Forum е глобална група, която има за цел да разработи технически стандарти за изцяло фотонни мрежи, а в редиците ѝ освен много от технологичните гиганти влизат и телекомуникационни доставчици като NTT, Ericsson и Nokia, както и производители на чипове като Intel и SK Hynix.

Накратко, фотонните мрежи са мрежи, които използват светлина, а не електрически импулси за предаване на данни. Очаква се този подход да доведе до много по-ниска консумация на енергия за предаване на данни по целия свят.

Понастоящем използването на енергия е голям проблем в технологичната индустрия. Бързото внедряване на електронната търговия, онлайн стрийминг медиите и инструментите за продуктивност на работното място - особено по време на пандемията - принуди компаниите да преоценят мрежовата си инфраструктура и да проучат нови начини за предаване на данни.

Каква е целта?

Целта е да се намали натоварването на съвременните телекомуникационни мрежи, което се очаква да се влоши през следващите години на фона на продължаващия ръст в приемането на цифрови технологии и търсенето на изкуствен интелект - особено генеративен изкуствен интелект.

"Мобилният трафик нараства все повече и повече с всеки изминал ден", коментира пред CNBC Кацухико Кавазое, председател на IOWN Global Forum. "Необходимо е ефективно използване на радиочестотния спектър и на мощността в мобилните мрежи, а технологията IOWN позволява това в реално време в зависимост от обстоятелствата“.

Например, в голям град може да са необходими повече радиоустройства в работно време, отколкото през нощта. Жилищните райони обаче се нуждаят от повече единици, които да ги обслужват вечер, когато хората се прибират у дома.

„Технологиите IOWN ще ни позволят да изключим захранването при определени обстоятелства в мрежата", обяснява, на свой ред, Гонсало Камарильо, ръководител на компонентите за внедряване в Ericsson и председател на управителния комитет по маркетинг на глобалния форум IOWN.

Намаляване на въздействието на AI върху климата

Големите езикови модели, като този, който стои зад ChatGPT на OpenAI, изискват огромни количества данни за обучение и мощни графични чипове, наречени GPU. Но това е свързано с голям отпечатък върху климата.

Масахиса Кавашима, технологичен директор за IOWN в NTT Corporation и председател на работната група по технологиите на IOWN Global Forum, акцентира, че фотонните мрежи могат да направят по-малките центрове за данни много по-мощни.

"Центровете за данни стават все по-големи и по-големи, а хипермащабните центрове за данни са борба за намаляване на въглеродните емисии в обществата", каза Кавашима. "Много центрове за данни са твърде концентрирани на малка площ и това води до голямо търсене на енергия. Но ако използваме IOWN APN, можем да накараме потребителите да ги разположат на по-широка територия. Всеки от центровете за данни в тази мрежа ще прилича на хипермащабен, дори и да е със среден размер“.

Разработчиците на модели на изкуствен интелект могат да използват споделена инфраструктура с графични процесори в по-малки райони, за да развиват своите продукти.

"AI се превърна в център на конкуренцията за много индустрии, включително автомобилната и фармацевтичната. Много предприятия се интересуват от управлението на свои собствени GPU инфраструктури", казва Кавашима.

За какво ще се използва технологията на IOWN?

IOWN Global Forum проучва със своите партньори няколко случая на използване на фотонни мрежи. Един от тях е банките да интегрират IOWN в своята бекенд инфраструктура. Те биха могли да работят с два отделни центъра за данни, разположени на различни места, и след това да репликират данните си в двете локации. Това би им помогнало да постигнат устойчивост на инфраструктурата си. Те, както и другите доставчици на финансови услуги, трябва да изпращат данни напред-назад с бързи темпове, за да осигурят съгласуваност на услугите си и да се уверят, че трансакциите се обработват безпроблемно - независимо дали става въпрос за депозити, тегления или банкови преводи. Mitsubishi UFJ, японска банка, е една от големите институции, които използват технологиите IOWN за финансова инфраструктура.

Друг случай на употреба е стриймингът на медии. Съвременните платформи за стрийминг, като Netflix и Amazon Prime, използват огромни количества данни, за да улеснят доставката на филми и телевизионни предавания в облака. Целта на IOWN е да направи този процес по-малко енергоемък, като същевременно увеличи капацитета на информацията, която може да се изпраща по мрежите, както и да намали латенцията. Sony например работи с NTT за разработване на широкообхватна платформа за отдалечено подаване за телевизионни станции, редакции и зали за събития.

"Разпределените изчисления са наистина възможни и скоро ще бъдат по-екологични и енергийно ефективни", коментира пред CNBC Кацутоши Ито, ръководител на технологиите за свързаност в центъра за изследвания и развитие на Sony.

Това може да помогне и за прехода към 6G

Очаква се технологиите IOWN да стимулират и прехода към 6G - следващото поколение мобилни мрежи след 5G.

Кавашима от NTT казва, че технологията за оптични мрежи може да направи по-евтино за телекомуникационните оператори разполагането на антени за 6G. Тя може също така да им позволи да споделят своите радиокули за по-ефективна оптимизация на мрежата.

"За да разположим антени, се нуждаем от оптично влакно, което да свързва антените с радиоцентровете за данни", обяснява Кавашима. "Така че, ако използваме IOWN APN, за да свържем антените с базовите станции, тогава вероятно ще можем да намалим разходите за разгръщане на антени“.

Технологията IOWN все още е в ранен етап на развитие. Ще минат няколко години, преди фотонните мрежи наистина да окажат влияние върху индустриите. Засега Глобалният форум IOWN работи за постигане на основните си цели до 2030 г., а първите реални търговски приложения трябва да се появят до края на тази година.