Microsoft обяви, че ще инвестира 33,7 млрд. шведски крони (3,2 млрд. долара) в разширяване на инфраструктурата си за облачни услуги и изкуствен интелект в Швеция за период от две години, съобщава Reuters.

Нарастващата популярност на генеративния изкуствен интелект подхрани търсенето на облачни услуги, което накара компании, сред които Microsoft и Amazon Web Services, да инвестират милиарди долари в изграждането на центрове за данни в Европа.

През ноември Microsoft инвестира в центрове за данни във Великобритания, а през февруари - в Германия и Испания.

„Ще видите и други съобщения, вероятно още през есента“, заяви президентът на Microsoft Брад Смит.

Технологичният гигант планира да разположи 20 000 от най-модерните графични процесори, които ускоряват компютърните изчисления, в своите шведски центрове за данни в Сандвикен, Гавле и Стафансторп.

Компанията ще използва по-бързите процесори на Nvidia и може да се обърне към полупроводници от AMD, както и към някои от своите собствени чипове, допълни Смит.

Надпреварата за разработване на генеративни програми за изкуствен интелект доведе до рязко нарастване на търсенето на усъвършенствани чипове, способни да поддържат тези сложни приложения, отбелязва Reuters.

Microsoft заяви, че е поела ангажимент да стимулира внедряването на изкуствен интелект в скандинавския регион, който освен Швеция включва Дания, Финландия, Исландия и Норвегия.

Компанията планира в рамките на три години да обучи 250 000 шведи на умения за работа с изкуствен интелект в компании, училища, университети, публичния сектор и обществото като цяло.

Компанията също така инвестира във възобновяема енергия и е закупила близо 1000 MW възобновяема енергия в Швеция.

Goldman Sachs вижда в бума на изкуствения интелект възможност за сектора на стойност близо 1 трилион долара, тъй като технологичните компании инвестират в центрове за данни, за да обучават своите големи езикови модели, изискващи много енергия.

„AI е технологична трансформация, която трябва да се разглежда като мултипликатор или катализатор ... Тя е част от стратегията занапред, когато след успешната борба с инфлацията навлизаме в нова фаза, фаза на инвестиции“, заяви Улф Кристерсон, министър-председател на Швеция.