Amazon Web Services (AWS) обяви в сряда, че планира да инвестира 8,44 млрд. долара в Германия до 2040 г., тъй като изгражда инфраструктура за изчисления в облак специално за Европа.

Миналата година AWS съобщи плановете си да съхранява данни на сървъри, разположени в Европейския съюз, за да защити неприкосновеността на личните данни за правителствата и клиентите в силно регулирани отрасли. Компанията разкри, че до края на 2025 г. ще пусне няколко центъра за данни в германската провинция Бранденбург, които ще бъдат достъпни за всичките ѝ клиенти.

Новата инвестиция ще подкрепи средно 2800 работни места на пълно работно време в местни германски предприятия всяка година, се казва още в изявлението, цитирано от Reuters.

Миналата седмица стана ясно също така, че AWS ще помогне на Telefonica Germany да премести един милион 5G клиенти към нейната облачна платформа. Проектът се очаква да стартира по-късно този месец.

Европейският облак на AWS

Суверенният облак на AWS за Европа ще съхранява данни на сървъри, разположени в Европейския съюз, и само служители на компанията, пребиваващи на територията на блока, ще имат контрол върху операциите и ще осигуряват поддръжка, обявиха от подразделението за облачни изчисления на Amazon.

Европейският съюз е в челните редици на законодателството в областта на защитата на личните данни и сигурността, а неговият орган за защита на личните данни започна миналата година проучване на използването на облачни услуги от публичния сектор, за да провери дали те отговарят на неговите изисквания за защита на личните данни.

Както бизнес, така и държавните клиенти все по-често използват центровете за данни на големите технологични компании под формата на публични облаци, вместо да изграждат собствена инфраструктура. Microsoft и Oracle също стартираха свои облачни версии за европейски правителствени клиенти.

Amazon навлиза в европейските 5G мрежи

Наскоро AWS обяви и сътрудничество с Telefonica Germany. Телекомът ще прехвърли един милион 5G клиенти към облака на доставчика, което представлява смел ход на американския онлайн търговец на дребно за навлизане на глобалния телекомуникационен пазар.

Докато някои телекомуникационни мрежи са прехвърлили ИТ и други неосновни операции към публичния облак, проектът на дъщерното дружество на испанската група Telefonica е първият в световен мащаб, при който съществуващ мобилен оператор прехвърля част от основната си мрежа към публичен облак.

Големите компании за компютърни услуги в облака като Amazon и Microsoft се опитват да навлязат повече в индустрията на телекомуникациите, примамени от милиарди долари потенциални приходи, но операторите са предпазливи по отношение на способността на публичните облаци да управляват мобилна мрежа.

"Искам да видя, че това работи поне едно-две тримесечия. След това имаме пътна карта за преместване на поне 30-40% от клиентската ни база до 2025-2026 г.", посочва пред Reuters Малик Рао, главен директор по технологиите и информацията в O2 Telefonica, известна още като Telefonica Germany. Компанията има 45 милиона клиенти в Германия.

Основната мрежа, която се състои от високопроизводителни сървъри в центрове за данни, е сърцето на мобилната мрежа, пренасочваща сигурно данни и обаждания с висока скорост. Очаква се миграцията към публичния облак да намали разходите, да увеличи мащаба и да позволи извършването на ремонти без прекъсване на услугата.

"Тъй като мрежата става все по-зависима от софтуера, традиционните играчи трябва да повишат залога си, за да се справят със заплахата, идваща от технологичните гиганти", смята анализаторът Паоло Пескаторе в PP Foresight.

Базираната в САЩ Dish, която изгради мобилната си мрежа от нулата, през 2021 г. стана единствената телекомуникационна компания, която използва облака AWS за основната си мрежа.

"За Dish беше много по-лесно, защото те нямаха съществуващи системи, които трябваше да бъдат модифицирани, за да работят в облака", акцентира в интервю за информационната агенция вицепрезидентът на AWS Ян Хофмайер.

Nokia, която също е работила с Dish, ще предостави софтуера, а AWS ще осигури инфраструктурата за Telefonica Germany.

"Играчите в облака продължават да стават все по-добри и да изграждат все по-голямо доверие в операторите, за да могат те да прехвърлят мрежови функции натам", казва Рагав Сагал, президент на отдела за облачни и мрежови услуги в Nokia.

Очаква се световният пазар на телекомуникационни облаци да достигне 108,7 млрд. долара до 2030 г. от 19,7 млрд. долара през 2021 г., което го превръща в двигател на растежа за компании като Amazon.