Доставчиците на частни облаци могат да бъдат сред основните бенефициенти на днешната златна треска, свързана с генеративния изкуствен интелект. След като в един момент изглеждаше, че частният облак губи популярност в полза на публичния, сега ИТ директорите обръщат все по-често поглед към него – независимо дали става дума за локални инсталации или за такива, хоствани от партньори.

В центъра на тази промяна е нарастващото признание, че за да поддържат работни натоварвания с изкуствен интелект и да ограничат разходите си, предприятията в дългосрочен план ще се ориентират към хибридна комбинация от публичен и частен облак.

„С оглед на това колко бързо се променят нещата в областта на данните и облака, ние вярваме в хибридния модел на облачна стратегия и центъра за данни“, казва Джим Статопулос, SVP и CIO на Sun Country Airlines, пред специализираното издание CIO.

Контролирането на ескалиращите разходи за облак и AI и предотвратяването на изтичането на данни са основните причини, поради които предприятията гледат на хибридната инфраструктура като на целево решение. Повечето наблюдатели са съгласни, че хибридният подход, който включва локални или съвместно разположени частни облаци, ще бъде необходим на повечето ИТ лидери, за да осигурят контрол на разходите и интегритет на данните в условията на нуждите от ресурси за AI и ключовите бизнес проблеми, свързани с използването на технологията.

„Тук частните облачни платформи като Dell APEX и HPE GreenLake, украсени с поддръжка на генеративен AI, биха могли да дадат отговор на корпоративните клиенти, както и съвместното разполагане с партньори като Equinix за хостване на работни натоварвания в частни облаци“, категоричен е Дейв Маккарти, топ анализатор на IDC в областта на облачните технологии. „Вълнението и свързаните с него страхове около AI само засилват необходимостта от частни облаци. Предприятията трябва да гарантират, че частните корпоративни данни няма да попаднат в публичен модел на AI, а ИТ директорите - да работят върху това как да използват максимално това, което могат да предоставят големите езикови модели (LLM) в публичния облак, като същевременно запазят чувствителните данни в частните инстанции, които те контролират.“

Генеративният AI променя облачните изчисления

Somerset Capital Group е една от организациите, които са избрали да преминат към частен облак, за да управляват своите ERP приложения и да проправят пътя на генеративния AI. Базираната в Милфорд, Кънектикът, компания за финансови услуги мигрира данните в публичния облак преди повече от десет години и смята да продължи да добавя работни натоварвания там, особено за клиентски ориентирани приложения.

„Но критичните ни данни, както и всички бъдещи данни, свързани с генеративен AI, вероятно ще работят в новия ни частен облак“, казва Андрю Котър, EVP и CIO на Somerset. „Тъй като тестваме и нагазваме в морето на AI, избираме да запазим този процес колкото е възможно по-частен“.

По думите му публичният облак разполага с мощността, необходима за много от днешните LLM, но компанията му има възможност да добави графични процесори, ако е необходимо, чрез собственото си оборудване от Dell.

„Не искате да се случи грешка и важна корпоративна информация да се окаже погълната или част от модела на някой друг. Запазваме този строг контрол и го държим в частния облак“, акцентира той.

Тод Скот, старши вицепрезидент на Kyndryl US, признава, че изкуственият интелект и разходите са сред основните фактори, които насочват предприятията към частните облаци.

„Повечето предприятия в момента проучват AI в публичния облак, но ние очакваме много от тях в крайна сметка да пренесат приложенията си и своите данни и да стартират AI там, където са те - в частни среди и на границата“, предвижда Скот.

По думите му друг фактор, който стимулира връщането към частните облаци, е предвидимостта на разходите.

„Гъвкавите предприятия по дефиниция правят чести промени в своите приложения, така че понякога се наблюдават големи колебания в разходите за разполагането на техните данни в публични облаци. В същото време частните инстанции осигуряват по-голяма предсказуемост, тъй като инфраструктурата е специална“, добавя още той.

Инвестиции в частен облак

Анализаторите потвърждават, че разходите за частни облаци се увеличават. Според проучването на Forrester „Infrastructure Cloud Survey in 2023“ 79% от приблизително 1300 анкетирани ръководители на предприятия, вземащи решения за облаци, заявяват, че техните компании внедряват вътрешни частни облаци, които ще използват виртуализация. Почти една трета (31%) от анкетираните пък заявяват, че изграждат вътрешни частни инстанции, като използват хибридни решения за управление на облаци, като например софтуерно дефинирано съхранение и хардуер, съвместим с API, за да направят инфраструктурата си подобна на публичен облак.

IDC прогнозира, че глобалните разходи за частни, специализирани облачни услуги - които включват хостван частен облак и специализирана облачна инфраструктура-като-услуга - ще достигнат 20,4 млрд. долара през 2024 г. и ще се удвоят повече от два пъти до 2027 г. Глобалните разходи за корпоративна частна облачна инфраструктура, включваща хардуер, софтуер и услуги по поддръжка, ще достигнат 51,8 млрд. долара през 2024 г. и ще нараснат до 66,4 млрд. долара през 2027 г., според IDC.

Макар че тези цифри бледнеят в сравнение с очакваните 815,7 млрд. долара за публичния облак през 2024 г., Маккарти от IDC вижда в хибридната облачна инфраструктура бъдещето на повечето предприятия. Появата на готови предложения за частни облаци като тези на HPE и Dell, казва той, дава на клиентите частен облак, който те могат да управляват на място или в съоръжение за съвместно разполагане, а това дава множество предимства.

„Частните облаци могат също така да помогнат на предприятията да контролират по-добре общите си разходи по това перо, но и за двете ще има плюсове и минуси“, предупреждава той. „Затова и предприятията са малко затруднени по този въпрос. Загрижеността за сигурността е това, което ги кара да се насочат към частните облаци, но специализираният хардуер, необходим за работа с широкомащабен изкуствен интелект, е скъп и изисква голяма мощност и охлаждане. Това е проблем, който компании като Equinix смятат, че могат да помогнат да се реши, като позволят на предприятията да изградят частен облак в техните центрове за данни, които вече са оборудвани за работа с този тип инфраструктура.“

Том Ричър, основател на консултантската компания за стартиращи предприятия Cloudbench и бивш ръководител на Microsoft, Deloitte и IBM, е съгласен, че доставчиците на частни облаци и партньорите за колокация ще се радват на подем благодарение на AI.

„Има огромни перспективи за индустрията на частните облаци и те трябва да приемат възможностите за растеж, които дава генеративния изкуствен интелект. Подобни модели могат да бъдат обучени да се учат от нормални разпределения на данни и да откриват аномалии или отклонения в информационните потоци в реално време. Платформите за частни облаци могат да използват генеративния AI за приложения за засичане на аномалии в различни области, включително киберсигурност, откриване на измами и прогнозна поддръжка", казва той.

Според него доставчиците на частни облачни платформи също така могат да предлагат услуги с генеративен AI, за да помогнат на предприятията да разработват прогнозни модели, да провеждат симулации или да извършват анализи от типа „какво ще стане, ако“, без да са необходими големи масиви от данни или обширни изчислителни ресурси на място.

Все пак някои ИТ лидери продължават да се чувстват комфортно, когато всички работни натоварвания се изпълняват в публичния облак, дори и с оглед на опасенията, свързани с поверителността на данните, които генеративният AI налага.

Стив Рандич, главен информационен директор на Регулаторния орган на финансовата индустрия, звено за ИТ услуги, което поддържа Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, също е съгласен, че еволюцията на AI може да отвори врати към частните облаци. Но той твърди, че сигурността на публичния облак на AWS например е солидна.

„Това е основателна загриженост, но мисля, че тя се отнася повече за някои доставчици на облаци, отколкото за други“, казва Рандич, като отбелязва, че неговата организация има един от най-големите масиви от данни в AWS. „Нашата позиция е да продължим да използваме публичните облачни услуги на AWS и не обмисляме частни или хибридни услуги.“

Стратегии за облака в процес на трансформация

Каквото и да е бъдещето на решенията на ИТ лидерите относно корпоративните натоварвания, свързани с изкуствения интелект, частните облаци, които веднъж бяха обявени за минало, са подготвени за този момент, твърдят доставчиците.

HPE GreenLake например предлага оферта от типа „като-услуга“, която осигурява гъвкавост, подобна на тази в публичния облак, за частни центрове за данни. Такива частни облачни решения елиминират рисковете от изтичане на данни при множество наематели - ключова грижа на ИТ директорите във връзка с AI.

Voya Financial, която избрира комбинация от публичен и частен облак при стартирането на цифровата си трансформация през 2018 г., е една от организациите, които прилагат премерен подход към разположението на работното натоварване. Въпреки че основното притеснение на Сантош Кешаван, EVP и CIO, е, че може да пропусне иновациите в публичния облак, решението за запазване на частната инстанция е най-доброто за неговата компания във всяко отношение.

„Не всяко приложение е готово да се изпълнява в публичния облак. Тези приложения, които не е необходимо да се изпълняват в Microsoft Azure или AWS, или в които и да е от останалите подобни инфраструктури, ние сме склонни да запазим в частния си облак", казва той.

Но точно както не всяко приложение е най-подходящо за публичния облак, така и не всяка организация е такава.

Град Уилямсън, щата Тексас, който се намира в близост до Остин и до строящото се голямо предприятие за полупроводници на Samsung, следва пътя на частния облак от 2017 г. насам, главно заради правната отговорност на цифровите доказателства на съдилищата и нуждите на правителствените агенции от честотна лента в бързо развиващия се район, казва главният информационен директор Ричард Семпъл.

„Ние нямаме избор. В края на краищата, дори и да сме направили всичко перфектно, ние все още носим отговорност за сигурността и неприкосновеността на тези данни, така че няма как да прехвърлим риска на някой друг“, категоричен е Семпъл.