Рекордните 35 милиона посетители са преминали през Вечния град само през миналата година.

Ето защо ресторантите са не по-малко посещавани от емблематичните забележителности, а по старинните улички в сърцето на столицата често могат да се видят опашки от гладни чужденци, чакащи както за модерната в TikTok паста alla carbonara, така и за т.нар. „туристически капани“ с многоезични менюта.

За да открие кои са най-добрите локации за местна кухня в в Рим, BBC потърси Кейти Парла – кулинарен инфлуенсър, пътешественик, автор на бестселърите на New York Times Tasting Rome (2016) и Food of the Italian Islands (2023) и екскурзовод в италианската столица.

Почитателка на периферните квартали на града, тя е "обсебена" от идеята да изведе посетителите от центъра.

"Ако трябва да ядете римска класика по-далеч от Пантеона, мога да ви помогна. Ако искате маса на площада пред Пантеона, не съм вашият човек.", казва тя.

Въпреки неприязънта си към туристическите капани, Парла, която се премества да живее в Рим през 2003 г. и описва 21-годишната си мания по града като "неразумна", винаги е ентусиазирана по отношение на кулинарната му сцена.

Тя обича традиционните вкусове – риба треска, гуанчале (свински бузи), боб, артишок и класическите ястия като cacio e pepe, но насърчава посетителите да излязат от туристическия център и зоната си на кулинарен комфорт.

Парла съветва как да разпознаете капана за туристи в Рим:

"Туристическата храна няма идентичност. В менюто са включени няколко случайни италиански ястия, които отговарят специално на туристическото търсене като болонезе, карбонара и песто, което бихте намерили на летището, а не в качествено заведение за хранене в Рим."

Ето кои са любимите ѝ кулинарни локации в Рим.

Кухня от старата школа: Tram Tram (Сан Лоренцо)

Tram Tram е семейна тратория в квартал Сан Лоренцо, в непосредствена близост до централната гара Термини.

Кварталът е изпъстрен с графити, и е близо до околовръстния път, водещ към мрачните покрайнини на града. Траторията, вярна на името си, се намира близо до трамвайните релси.

Освен римски класики като ригатони с паджата (вид паста с телешко шкембе), Tram Tram предлага и варианти за вегетарианци и любители на рибата - рядкост в богатата на свинско месо римска кухня.

"Имате усещането, че сте влезли в работническо кафене от старата школа, що се отнася до декора. Интериорът е много скромен, но храната е отлична, а винената листа - впечатляваща. И е на достъпна цена.", съветва Парла.

Най-добрата пица на парче: Pantera (Гарбатела)

Pizzarium на шеф Габриеле Бончи е щанд за гурме пица на парче в близост до Ватиканските музеи, но "Бончи вече е много известен", обяснява инфлуенсърът и предлага алтернатива – Pantera в квартал Гарбатела.

"Класическо заведение за пица на парче. Имат rossa (пица с доматен сос) с билково масло и чесън отгоре. Много просто."

Pantera е собственост на братята Трекастели, известни със своята неотратория Trecca и модерния бар за крафт бира и натурални вина Circoletto.

Но в Pantera освен пица, може да опитате и supplì – пържени топчета ризото, които се предлагат само в традиционния вариант с домати и моцарела.

Парла харесва и местоположението. "Намираш се на пешеходно разстояние от обществените жилищни сгради в Гарбатела, които са зашеметяващи и толкова характерни за архитектурата, която определя Рим в началото на 20 век."

Най-добрата пицария: A Rota (Тор Пинятара)

"В Рим има много, много стилове пица", обяснява Парла.

"Всекидневната бърза храна се продава на парчета, които се консумират в изправено положение. Но има и пицарии, в които пекат на дърва и правят кръгли персонални пици, които нямат изпъкналия ръб на неаполитанските. A Rota е толкова отлична в това отношение."

Управител на A Rota е Сами ел Сабауи, който преди това е работил в Pizzarium.

"Закваската е перфектна. Сосовете са вкусни. Имат страхотен асортимент от пържени предястия; в Рим не започваме с пица, а първо хапваме нещо пържено. Обожавам техните fiori di zucca (цветове от тиквички) с моцарела и аншоа вътре.", казва Парла и добавя: "Определено правят класики; можете да си вземете capricciosa (пица с артишок, гъби, шунка и маслини), но правят и месечна пица... Нещо, което не е класика, но ви носи страхотни италиански съставки върху лека хрупкава основа."

Мястото привлича и много двойки. "Това е симпатично място за среща, защото имат добра селекция от вина и бира. Но, можеш да доведеш и баба си, ако искаш... Страхотно е.", допълва Парла.

Най-добра морска храна: Da Michele (Сан Паоло)

Da Michele е семеен ресторант за морски дарове.

Морски дарове? В обсебения от карантия Рим?

"Невероятно качествена риба", подчертава Парла. "Което в Рим е предизвикателство. Близо сме до морето, но много от рибата не е местна или прясна. Da Michele, не знам кой е техният дистрибутор, но имат отличен доставчик на риба от крайбрежието на Лацио."

Описанието за рибните ястия на Da Michele е като песен: "Като начало - безумно вкусна пържена аншоа. Отлична цикория. След това суперпрости класики като миди соте; вкусни, пухкави, сочни. Спагети с vongole veraci (миди с черупки) и добавяне на малко сезонни продукти в една класика. Frittura di paranza (пържен смесен улов)."

Винената листа е с френско влияние, а атмосферата винаги е празнична.

"Когато и да отида, винаги има някой, който празнува 99-ия си рожден ден", казва Парла. "Това е мястото, където да заведеш прабаба си. Носиш торта, надуваш балони и накрая всички в заведението празнуват с прабаба."

Най-добър сладолед: Otaleg (Трастевере)

Стигаме до десерта. "Това е gelato, написано наобратно", казва Парла за тази малка джелатерия в блокирания от туристи Трастевере на брега на река Тибър.

"Намира се в по-жилищната част. Всички вкусове са перфектни, особено плодовите сорбета. А аз обикновено съм любителка на шамфъстъка, така че ако получавам плодове вместо шамфъстък, това наистина говори нещо."

Управител е джелатиерът Марко Радичони.

"Вкусовете му са наистина впечатляващи, а съставките са толкова добри", казва Парла. "Би трябвало да има опашка от 100 души, но обикновено няма никой. Вместо да засипва небцето ви със захар, за да прикрие лошите съставки, както правят повечето магазини за джелато, той използва количеството захар, необходимо за подобряване на преживяването, за засилване на вкуса, без да губи нюансите."

Предизвикателството на Парла към "авантюристичния пътешественик": Otaleg има втори обект в Монтеверде Векио, който също предлага сладкиши и кафе.