Няма никакви съмнения – Испания остава център на най-изисканата кухня в света.

Това стана ясно след оповестяването на списъка с 50-те най-добри ресторанта в света за 2024 г.

Шест заведения за хранене от тази европейска държава попаднаха в престижната класация – три от тях в челната петица, отбелязва CNN.

Отличията, които се считат за „Оскари“ на световната изискана кухня, бяха връчени на церемония в Лас Вегас в снощи, като с голямата награда си тръгна Disfrutar от Барселона.

Ето кои са Топ 50 най-добри ресторанта в света за 2024 г.

Disfrutar – заведението, което миналата година беше на второ място, е собственост и се управлява от главните готвачи Ориол Кастро, Едуард Ксатрух и Матео Касанас.

Фактът, че триото се запознава по време на работата си в легендарния El Bulli, подсказва какво могат да очакват посетителите на ресторанта - изобретателни и игриви ястия, изпълнени с техническо майсторство, като поничка с хайвер Panchino, сандвич със замразено гаспачо и калмари със спагети от комбу, бадеми и грозде.

На второ място се класира Asador Etxebarri от Atxondo, недалеч от испанския пристанищен град Билбао.

Под ръководството на главния готвач Виктор Аргинзонас, той предлага неповторимо барбекю, което позволява да изпъкне качеството на съставките, като червена скарида Palamós, която е просто изпечена на скара и се сервира самостоятелно.

И все пак, няма как да изключим Париж от такава класация. Бюфетът на Бруно Вержу във френската столица се класира на трето място, а още един испански ресторант - мадридският Diverxo, заема четвъртото място.

На пето място е Maido в Лима - един от трите ресторанта в града, които попаднаха в списъка, което дава основание на перуанската столица да се похвали с добра репутация в кулинарния сектор.

Мексико е големият победител в Северна Америка, където в списъка попадат цели три ресторанта, начело със закусвалнята Quintonil, която се класира на седмо място.

С шест ресторанта в списъка, Испания безапелационно се превърна в най-големия победител на вечерта във Вегас.

Що се отнася до градовете, Париж и Банкок се изравниха за първото място с по четири ресторанта в класацията.

Домакинът на събитието, САЩ, има два ресторанта в тазгодишния списък на 50-те най-добри в света. Нюйоркският Atomix е на шесто място, като се изкачва с две места от миналата година. SingleThread, в градчето Хилдсбърг в долината Сонома в Калифорния, се класира на 47-о място.

Три ресторанта от Токио получиха отличие, като Sézanne (избран за най-добър ресторант в Азия през 2024 г.) се класира най-високо на 15-о място.

Хонконг е с два ресторанта в списъка. Wing е най-високото ново попълнение в целия списък в града – 20-то място, а The Chairman е най-високо изкачилият се, като се премести от миналогодишното 50-то на 26-то място.

Списъкът е съставен въз основа на гласовете на Академията на 50-те най-добри ресторанта в света, която се състои от 1080 международни експерти в областта на ресторантьорството, включително кулинарни писатели и готвачи, в 27 региона по света.

Ресторантите могат да спечелят главната награда само веднъж, след което се включват в отделна програма „Най-добри от най-добрите“.

Сред членовете на тази елитна група са Geranium и Noma в Копенхаген, както и нюйоркските Eleven Madison Park, The Fat Duck край Лондон, Osteria Francescana в Модена, Италия и Mirazur в Ментон, Франция.

Миналогодишният победител, Central от Лима, Перу, сега се присъединява към тях в този списък.