В последните 11 години, откакто е на власт, Си Дзинпин неволно стартира всякакви нови тенденции в областта на кулинарията и туризма.

Но когато става въпрос за официалните държавни вечери, на които китайският лидер присъства, публиката рядко има възможност да опита същите тези ястия.

Досега.

В началото на май Си се отправи на вихрено пътуване из Европа, първото от 2019 г. насам. Докато беше в Париж, френският президент Еманюел Макрон беше домакин на официален държавен банкет в Елисейския дворец в негова чест, с който беше отбелязана 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и Франция.

Но ако сте сред любопитните посетители, които се надяват да опитат сервираното на двамата световни лидери, няма да го намерите в Париж, обяснява CNN.

За тази цел ще трябва да се отправите към хонконгския ресторант Plaisance, който пусна специално меню China-France State Dinner Experience, което ще е на разположение до края на юни.

Ресторантът е филиал на Мауро Колагреко, шеф-готвач на прочутата закусвалня Mirazur в Ментон, Франция, и един от само тримата готвачи, поканени да създадат менюто за държавната вечеря.

Шансът да готвиш за тайнствен гост

Възможността да готви за двамата световни лидери започва с телефонно обаждане от Елисейския дворец.

„Те ме помолиха да участвам в меню за държавен банкет, без да знам кой ще бъде гостуващият президент, от съображения за държавна тайна“, казва Колегреко пред CNN и добавя, че бързо е казал „да“ на задачата. „Това допринася за вълнението, тъй като никога не знаеш какви ще бъдат вкусовете на гостите. Но в крайна сметка създадохме меню, което е много вярно на кухнята, която обичам, с изключителни продукти и деликатни вкусове.“

Шеф готвачът е натоварен със задачата да разработи предястието на вечерта.

Със своя италианско-аржентински произход и опит във Франция, той е известен с това, че съчетава влияния от всички тези култури, като поставя силен акцент върху сезонността и устойчивостта.

През 2019 г. става първият готвач, който не е французин, но печели три звезди „Мишлен“ с Mirazur. Същата година той е обявен за ресторант № 1 на наградите „50-те най-добри ресторанта в света“.

Колагреко казва, че екипът им има само месец, за да проектира и приготви ястието си за държавната вечеря на Си и Макрон, но готвачите имат „картбланш“ да създадат каквото им харесва, стига „да е представително и да уважава френските продукти“.

„Трябва да призная, че бях уверен, когато разбрах кой е гостът; дълбоко обичам Азия и първото ми преживяване там беше в Шанхай през 2011 г.“, казва Колагреко.

В допълнение към ресторант Plaisance в Хонконг, неговата ресторантска група има пет заведения в континентален Китай.

За Колагреко е предизвикателство и вълнуващо преживяване да създаде меню за двамата световни лидери.

След като разработват рецептите, готвачите изпращат различните изисквания и списъци със съставки на кухненския екип на Елисейския дворец, ръководен от главния готвач Фабрис Десвиньов.

След това екипът на Mirazur пристига, за да започне подготовката за вечерта заедно с останалите готвачи. В рамките на този кратък период те трябва да са гъвкави и да се ориентират в непозната кухня бързо и безпроблемно.

„След това имахме посещение от г-жа Бриджит Макрон в кухнята, което ни успокои и мотивира“, споделя той за срещата с първата дама на Франция.

„Да готвиш за нея е голяма отговорност. Едва сега осъзнаваме какъв късмет имахме да бъдем част от този прекрасен момент“.

Предястието, което впечатли първата дама на Китай

На държавната вечеря са поканени общо 250 гости.

Окончателното меню е сравнително кратко - с три ястия, за да се съобрази с краткия график на лидерите.

Предястието на Колагреко представлява торта от раци Tourteau (домашни раци от Франция) и хайвер Oscietra, покрита с красива желирана отливка, напоена с розови и лилави цветя.

„Целият екип отдели време, за да измисли изненадващо ястие“, казва готвачът. „Трябваше да предложим вкусове, които да се харесат на всички, но и да представим нашата кулинарна идентичност. Целта беше да покажем нашия опит в здравословното хранене и уважение към продукта.

Но това беше и артистично и цветно представяне, с воала от нашите цветя, които донесохме от уникалните ни градини в Мирасур. Естетиката е много важна, защото това е първият подход към едно ястие, което е особено изискано.“

За щастие на готвача, вниманието към детайлите не остава незабелязано.

„Съпругата на китайския лидер го намери за много привлекателно, така че мисията е изпълнена“, казва той.

В края на вечерята Колагреко успява да поговори с гостите. Съпругата на Си Пън Лиюан му благодари и е отбелязва естетиката, финеса и вкуса на предястието.

Пиер Ганжер, главен готвач на едноименния ресторант с три звезди „Мишлен“ в Париж, отговаря за основното ястие на вечерта.

Той сервира бавно приготвено пиле с марината от бреза и смрадлика в смес от коняк, вино портвайн и мадейра и пилешки бульон. Ястието е полято със сос, приготвен с Vin Jaune - специално бяло вино от френския винарски регион Юра.

Десертът – торта „Павлова“ с ягоди, е дело на основателката на Délicatisserie и суперзвезден сладкар Нина Метайер.

Fromagerie Quatrehomme, производител на сирена в Париж от 1953 г., подбира сирената за събитието. Всички прибори за сервиране, използвани на вечерята, са от La Manufacture de Sèvres, основана през 1759 г. и една от основните кралски/национални фабрики за порцелан във Франция.

Храната е това, което свързва света

В ресторант Plaisance на Колагреко в Хонконг посетителите ще могат да опитат и трите ястия, сервирани на Си и Макрон по време на държавната вечеря.

Шеф-готвачът казва, че те остават верни на оригиналните версии - само презентациите ще бъдат коригирани, тъй като приборите ще бъдат различни.

За тези, които разполагат с малко повече време от Си и Макрон, ресторантът предлага и по-дълго меню с три допълнителни ястия от ресторантите Mirazur и Plaisance. Цената на варианта с три ястия започва от 1888 хонконгски долара (241 долара), а на менюто с шест ястия - от 2888 хонконгски долара (369 долара).

След като се премества във Франция през 2001 г., а през 2006 г. открива Mirazur, Колагреко казва, че държавната вечеря е била специален момент за него.

„За мен е истинска гордост и чест да бъда избран за тази изключителна вечеря и да представям Франция, моята страна домакин от почти 23 години, чрез моята кухня“, споделя главният готвач.

„Наистина вярвам, че храната е това, което свързва света. Готвенето е акт на любов. Като готвачи, наш дълг е да предадем тези ценности на споделянето и да допринесем за положителната атмосфера за тази дипломатическа вечеря. Ние сме посланици, които използват кухнята, за да покажат френското ноу-хау и да запознаят хората с нашата култура чрез аромати и комбинации от вкусове.“, допълва той.