Специалната група за финансови действия (FATF) – международна организация за наблюдение, занимаваща се с борбата срещу пране на пари и незаконните парични потоци, извади Турция от своя "сив списък" на държави, които се нуждаят от специално наблюдение.

По този начин тя гласува доверие на страната в разгара на усилията ѝ за икономически обрат, съобщава CNBC.

"FATF приветства значителния напредък на Турция в подобряването на режима за борба с прането на пари и финансирането на тероризма", пише базираната в Париж организация в последния си доклад.

В него се казва, че Турция е засилила ефективността на своя режим за борба с прането на пари/финансирането на тероризма, за да отстрани "недостатъците", които FATF изброи в мониторинговия си доклад от октомври 2021 г.

Тези недостатъци включват опасения за нерегистрираните услуги за парични преводи, недостатъчните ресурси, предназначени за разследвания на финансирането на тероризма, предполагаемото участие в избягването на санкции, липсата на надзор върху високорискови сектори, използвани за пране на пари, като банково дело и недвижими имоти, и недостатъчния надзор върху организациите с нестопанска цел, които биха могли да се използват за финансиране на тероризма.

В своя доклад от 2021 г. FATF беше установила, че сектори като банковото дело, строителството и недвижимите имоти в Турция са уязвими за незаконно финансиране на групировки, санкционирани от ООН, като "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

В своите констатации за 2024 г. организацията за наблюдение отбелязва, че Турция "вече не е обект на засиления процес на наблюдение на FATF", но че "трябва да продължи да работи с FATF, за да поддържа подобренията в системата си за борба с прането на пари/финансирането на тероризма, включително като продължи да гарантира, че нейният надзор над сектора на с организации с нестопанска цел се основава на риска и е в съответствие със стандартите на FATF".

Правителството на Турция приветства новината, като министърът на финансите Мехмет Шимшек написа в X: "Направихме го" заедно с емотиконка на турското знаме, когато решението беше обявено.

Турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз заяви: "С това развитие на събитията доверието на международните инвеститори във финансовата система на нашата страна стана още по-силно. Решението ще има изключително положителни последици за финансовия сектор и икономиката".

Съобщението на FATF вероятно ще даде тласък на усилията на Турция за икономически обрат след години на висока инфлация, обезценяване на местната валута и непостоянни нива на чуждестранните инвестиции.

Мохамед Дауд, ръководител на отрасловите практики в рейтинговата агенция Moody's, описа положителното въздействие, което ще окаже новият мониторингов доклад.

"Изваждането на Турция от сивия списък на FATF е признание за значителния напредък, постигнат от турското правителство и различни икономически сектори в засилването на борбата им срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

"Очаква се това да повиши репутацията на Турция в международен план, което може да стимулира чуждестранните инвестиции и отношенията с европейските и американските институции.", допълва той.