"Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот" е международен бестселър и една от най-известните в света книги, посветени на житейската философия за дълголетие.

Авторите Ектор Гарсия и Франсеск Миралес разглеждат една от най-дълго живеещите общности в света в Окинава, Япония, и изследват навиците на нейните жители, които водят до тяхното физическо благополучие и щастие.

Платформата Kindle проследява най-популярните пасажи, които читатели от цял свят отбелязват като впечатляващи, значими и запомнящи се в електронните си книги. Те се открояват като най-въздействащи в "Икигай" и формират най-важните изводи от книгата, пише CNBC.

Трите фундамента на сините зони

"Според учените, изследвали петте т.нар. сини зони – областите с най-много дълголетници на планетата, ключови за това са диетата, физическите упражнения, намирането на цел в живота (икигай) и създаването на силни социални връзки – т.е. наличие на широк кръг приятели и добри семейни отношения."

"Основните неща, които са необходими за щастието в този живот, са нещо, което да правите, нещо, което да обичате, и нещо, на което да се надявате."

Учете и опитвайте нови неща

"Зареден с нова информация, мозъкът създава нови връзки и се съживява. Ето защо е толкова важно да предизвиквате промени, дори ако излизането извън зоната ви на комфорт означава да изпитвате известно безпокойство."

"Справянето с нови ситуации, научаването на нещо ново всеки ден, общуването с други хора са основни стратегии за борба със стареенето на ума. Освен това позитивният поглед в това отношение носи големи ползи за психиката."

Управление на стреса

"Основната предпоставка за намаляване на стреса чрез осъзнатост на ума е фокусирането върху себе си: да забелязваме реакциите си, дори ако те са обусловени от навика.

По този начин се свързваме с "тук и сега" и ограничаваме мислите, които са склонни да излизат извън контрол."

Приемете състоянието на поток

"Концентрирането върху едно нещо в даден момент може да се окаже най-важният фактор за постигане на поток."

"Най-щастливите хора не са тези, които постигат много. Те са тези, които прекарват повече време от другите в състояние на поток."

Имайте цели

"Всичко може да бъде отнето от човека, освен едно: последната свобода – да избира отношението си при всяко стечение на обстоятелствата, да избира своя път."

"Този, който има защо да живее, може да понесе почти всяко как."