Датската пивоварна Carlsberg ще придобие собствеността на производителя на безалкохолни напитки Britvic в сделка за 4,2 млрд. долара, съобщиха двете компании.

Новината за сделката идва месец след като британският производител отхвърли по-ранна оферта на Carlsberg, заявявайки, че датският пивовар "значително" подценява групата, чиито марки включват Robinsons и Fruit Shoot, отбелязва Financial Times.

Сделката представлява премия от около 36% спрямо заключителната цена на акциите на Britivic от 970 пенса на 19 юни, ден преди да започнат спекулациите за евентуална оферта. Britvic също така обяви, че търговията през третото тримесечие е била силна, като приходите са се увеличили с 6,3%.

Йън Дюрант, председател без изпълнителни функции на Britvic, заяви, че предложената сега сделка "създава разширена международна група, която е в добра позиция да се възползва от възможностите за растеж в множество сектори на напитките".

Той посочи споразумението на Carlsberg с PepsiCo, което според него осигурява "обединена силна платформа за продължаване на успеха", пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на Carlsberg Якоб Ааруп-Андерсен заяви, че сделката съчетава "висококачественото портфолио от безалкохолни напитки на Britvic със силното портфолио от бира на Carlsberg и възможностите за достигане до пазара, създавайки подобрено предложение в Обединеното кралство и на пазарите в Западна Европа".

PepsiCo има ключово значение за сделката, тъй като Britvic бутилира и разпространява марките на PepsiCo в Обединеното кралство и Ирландия. По-рано тази година Carlsberg и PepsiCo се споразумяха да се откажат от клаузата за "смяна на контрола" в договора за бутилиране.