Една от най-старите холивудски компании, Paramount Global, се съгласи да се слее с независимото филмово студио Skydance Media.

В рамките на сделката членът на борда на Paramount Шари Редстоун ще продаде контролния пакет акции на фамилията си в сложна транзакция, в резултат на която ще бъде създадена нова компания на стойност около $28 млрд., съобщава Financial Times.

Това бележи края на една епоха за семейство Редстоун, чийто покоен патриарх Съмнър Редстоун превърна верига от киносалони в огромна медийна империя.

Skydance е собственост на Дейвид Елисън, син на Лари Елисън, основал американския технологичен гигант Oracle.

Освен Paramount, новата група включва телевизионните мрежи CBS, Comedy Central, Nickelodeon и MTV.

"Нашата надежда е, че сделката със Skydance ще позволи на Paramount да продължи да постига успех в тази бързо променяща се среда", каза Шари Редстоун в изявление.

По данни на компанията нейните телевизионни канали имат глобален обхват от над 4,3 млрд. абонати в повече от 180 държави.

Сливането ще обедини Paramount, създател на класики като Chinatown и The Godfather, с финансовия му партньор в няколко скорошни големи продукции, включително Top Gun: Maverick и Star Trek Into Darkness.

Съгласно споразумението Skydance ще инвестира около $8 млрд. в Paramount, както и ще плати $2,4 млрд. за National Amusements, която контролира групата. Тя притежава само 10% от акциите на Paramount Group, но почти 80% от правата на глас в борда.

Холивудската компания води началото си от основаването на Paramount Pictures Corporation през 1914 г. Но през последното десетилетие гигантът в областта на развлеченията изпитва трудности. Акциите му са спаднали с повече от 75% за изминалите пет години.

Съобщението за сделката дойде след осеммесечни преговори, при които Редстоун проведе разговори с редица потенциални партньори, включително Sony и частната инвестиционна компания Apollo, посочва BBC.

През април главният изпълнителен директор на Paramount Боб Бейкиш напусна компанията, след като влезе в конфликт с Шари Редстоун по повод планираната сделка със Skydance.

Сливането идва в момент, когато световната развлекателна индустрия се трансформира в полза на видео стрийминга.