След като миналата година получи награда за цялостен принос в Торино, американският актьор Кевин Спейси получава още нови филмовия отличия на Стария континент този месец.

Едно от тях е за изпълнението му в трилъра "Контрол", присъдена от наградите за независимо кино във Фолкстоун, Великобритания.

Любопитна подробност е, че Спейси не се появява нито за секунда на екрана в първия му филм след оправдателната присъда от миналата година. Той играе мъж, който отвлича колата на правителствен служител, за да си отмъсти. Но ролята му е изцяло на глас зад кадър, пише Euronews.

Наградите ще бъдат връчени на 20 юли във Фолкстоун, Кент. Не е ясно дали Спейси ще присъства.

Той обаче ще вземе участие в церемония на следващия ден в Италия, където ще получи награда за цялостно творчество в Таормина, Сицилия. Тя е част от Наградите на нациите и не е свързана с филмовия фестивал в Таормина.

"Кевин Спейси е непреходна личност в историята на киното и театъра, който безспорно заслужава шанса да възстанови кариерата си", заявиха организаторите на наградата Мишел Куратоло и Марко Фаланка.

"Таормина е един от най-старите филмови празници в Италия и за нас е привилегия да станем свидетели на изпълнението на едно от актьорските величия на нашето време. Както на публиката, така и на индустрията всеки ден липсва неговият безграничен талант и ние сме изключително горди, че заставаме редом до такъв несравним артист", допълниха организаторите.

Но този топъл европейски прием е в противоречие с Холивуд, който до голяма степен постави Спейси в черния списък след многобройните обвинения в сексуално насилие и съдебни процеси от 2017 г. насам.

Публичните скандали наложиха Спейси да бъде отстранен от редица престижни филмови и телевизионни проекти, включително от последния сезон на хитовата поредица "Къща от карти" на Netflix и от главната роля на филма на Ридли Скот "Всички пари на света", където се наложи да бъде заменен от Кристофър Плъмър.

Спейси беше признат за невинен по дело за побой от 2022 г. и за невинен по 7 обвинения в сексуално посегателство и две други обвинения в сексуални престъпления по време на съдебен процес в Обединеното кралство миналата година.

Въпреки това през 2025 г. той ще бъде изправен пред нов граждански процес в Обединеното кралство, заведен от мъж, който твърди, че актьорът го е нападнал сексуално, като му е причинил "психически вреди" и "финансови загуби".

След като беше оправдан обаче, двукратният носител на "Оскар" направи многобройни опити да възроди кариерата си в чужбина, особено в Италия, където снима първия си филм след обвиненията - "Човекът, който рисуваше Бога" на Франко Неро.

Наскоро Спейси призна в интервю за Пиърс Морган, че е загубил дома си в Балтимор, почти е фалирал заради нарастващите съдебни такси по многобройните дела и липсата на работа на фона на обвиненията. Той призна, че е "преминал границите", като е бил "прекалено ласкав" с хората, но допълни, че "по това време не е знаел", че това са нежелани прояви на близост.

Засега завръщането му на екран не печели особен успех сред гилдията в Холивуд, но въпреки това няколко знаменистости се изказаха в негова защита.

Миналия месец Шарън Стоун, Лиъм Нийсън и Стивън Фрай призоваха пред The Telegraph на Спейси да бъде позволено да се завърне към актьорската професия.

"Нямам търпение да видя Кевин отново на работа", заяви Шарън Стоун. "Той е гений. Той е толкова елегантен и забавен, щедър до безобразие и знае повече за нашия занаят, отколкото повечето от нас някога ще знаят."

"Кевин е добър човек. В личен план нашата индустрия има нужда от него и той много ѝ липсва.", заявява Нийсън.

Публичната подкрепа беше предизвикана от излизането на документалния филм на Channel 4 "Spacey Unmasked", в който бяха представени свидетелските показания на няколко мъже, които твърдят, че Кевин Спейси се е държал неподходящо с тях.

"Да се посвети цял документален филм на обвинения, които просто не са престъпления... Как това може да се счита за пропорционално и оправдано? Със сигурност не е правилно да се руши репутацията на базата на твърдения и реторика, а не на доказателства! Освен ако не пропускам нещо, мисля, че той вече си е платил цената.", коментира от своя страна Стивън Фрай.