Новата идея най-голямото летище в Милано да бъде преименувано в чест на бившия министър-председател на Италия Силвио Берлускони предизвика огромен скандал.

Промяната в името на летище Малпенса, което е и второто по натовареност в страната, беше потвърдена лично от вицепремиера и министър на инфраструктурата и транспорта Матео Салвини, пише Euronews.

При обявяването на решението той заяви в социалните медии:

"Добри новини: летище Малпенса в Милано ще носи името на Силвио Берлускони."

Салвини допълни, че представители на региона Ломбардия, столицата на който е Милано, са поискали промяната преди година и тя е била приета от борда на директорите на Националната служба за гражданска авиация на страната (ENAC) миналата седмица.

Това обаче предизвика вълна от възмущение.

Петиция, инициирана от лявата група "Млади демократи от Ломбардия", която призовава съответните органи да преразгледат въпроса, е събрала над 16 000 подписа.

Лявоцентристкият кмет на Милано Бепе Сала обвини ENAC, че се е поддала на натиска на консервативните среди, включително на десния министър Салвини, и е продължила, без да се консултира със SEA, компанията, която управлява миланските летища.

Личността на Силвио Берлускони и противоречията около него не спират да са обект на разговор за италианците.

Покойният милиардер е избиран за министър-председател на Италия три пъти и изпълнява длъжността в продължение на девет години - това е повече от всеки друг, откакто на власт е бил фашисткият диктатор Мусолини.

Берлускони, който приживе сам се определи като "Исус Христос на политиката", почина през юни миналата година на 86-годишна възраст.

Известен с често противоречивите си десни възгледи, през дългата си кариера той многократно се е явявал и пред съда, освен в парламента. Беше съден по различни обвинения - от подкупи и корупция до укриване на данъци и секс с непълнолетна проститутка.

В крайна сметка, Берлускони беше осъден за данъчни измами и забъркан в безброй секс скандали - причини, поради които опозиционните партии и групи в италианската политика са категорично против един от най-важните международни центрове да носи името му.

Лидерът на лявото Движение "Пет звезди" в Ломбардия Никола Ди Марко заяви във Facebook, че преименуването на летището на Берлускони е "знак за пълния разпад на италианските институции".

Марко Грималди, депутат от Алианса на зелените и левите, заяви: "Аз бих се срамувал да взема полет от летище Фалконе и Борселино и да кацна на летище Берлускони".

Младите демократи, които стартираха петицията, твърдят, че летището заслужава име, "въплъщаващо честността, почтеността и службата на обществото", като добавят, че "Берлускони не отразява тези ценности".

"Не искаме това да остане само петиция, а да разкаже историята на едно поколение, което вече не подкрепя възхваляването на политиката и на човек, осъден за измама, разследван за детска проституция и корупция", казва Тициана Ели, ръководител на групата.

Колегите и поддръжниците на Берлускони обаче са на съвсем различно мнение. Много от тях го възхваляват за очевидната му харизма, предприемаческия му нюх и приноса му към политическия и икономическия пейзаж на Италия.

Въпреки че не е ясно кога точно Малпенса, предлагащо полети до 180 дестинации в 77 държави ще бъде официално преименувано, но Матео Салвини е твърдо решен, че промяната ще се осъществи.

"Окончателното решение зависи от министъра на инфраструктурата и транспорта и аз съм готов да положа последния си подпис, с гордост и емоция, в памет на моя приятел Силвио, велик предприемач, велик миланец и велик италианец", написа Салвини в X и допълни: "Той винаги е с нас".