Испания, Италия и Малта са най-предпочитаните дестинации от българските туристи.

Това показват данните на платформата за туризъм и пътувания eSky.bg на база резервирани почивки между юни и август 2024 г. Анализаторите разглеждат и цените на пакетите за почивки от полет и хотел.

Все по-често летните пътувания се резервират под формата на динамичен пакет от полет+хотел, се посочва в анализа. Друга интересна тенденция е, че за лято 2024 пакетите до Гърция и Кипър се резервират най-късно от туристите.

Тази година най-достъпният вариант за семейния бюджет се оказва Италия, където средната цена за пакет за почивка е 145 евро на човек за 6 дни.

Испания обаче е начело в списъка: 29% от хората, резервирали почивка от полет+хотел между юни и август 2024 г., ще отидат там. Сред най-предпочитаните места от сънародниците ни са: Коста Брава (вкл. Барселона, Лорет де Мар), крайбрежието на Валенсия, Коста Бланка (вкл. Аликанте), както и Майорка (вкл. Палма, Манакор).

Средната цена за 7-дневна почивка в Испания е 224 евро на човек, с включени полети и настаняване, докато най-евтината е резервирана за по-малко от 150 евро за 6 нощувки в района на Коста Брава (на човек, с включени полети и настаняване).

Един от сигурните начини пътешествениците да си гарантират толкова изгодни цени за испанска почивка е предварителното резервиран. Средно отиващите на почивка в Испания резервират 3 месеца предварително.

Италия, на която се падат 25% от пакетните резервации, е втората най-популярна лятна дестинация за българите. За почивка те предпочитат Рим, Сицилия (Катания), Римини и на Амалфийското крайбрежие.

Средната цена на пакет за почивка е 145 евро на човек за 6-дневен престой. Най-евтината почивка в Италия е резервирана за по-малко от 100 евро, с включени полети и 5 нощувки, в Римини.

Без изненада, най-високата средна цена е за пакет на Амалфийското крайбрежие (полети плюс 5 нощувки) за 180 евро на човек. Това всъщност е дестинацията, за която най-рано се резервират почивки – повече от 3 месеца предварително.

Трето място в класацията заема Малта с 24%. Най-голям брой хора, избиращи почивки чрез пакет от полет плюс хотел, ще посетят Кавра, Валета, Мелиха и Слима.

Пакет за почивка с полети и настаняване тук струва около 218 евро (средно на човек), а най-евтиният е резервиран за по-малко от 110 евро (с включени полети и 6 нощувки в хотел) почти 3 месеца предварително.

Тази година 12% от българите са планирали почивка в Кипър чрез пакет от полет + хотел. В тази популярна островна държава най-желаните дестинации са Ларнака, Пафос и Агия Напа.

Средната цена на почивките в Кипър за периода юни-август е 192 евро за полети и 7 нощувки в хотел на човек, а най-евтината за същия период е 175 евро на човек. Интересното е, че българите резервират почивката си в Кипър не много по-рано, колкото другите летни дестинации, споменати по-горе – само 2 месеца предварително.

През лято 2024 10% от българите ще посетят някой от гръцките острови. Експертите следят тази тенденция през последните няколко години, когато българските туристи предпочитат да пътуват със самолет до Гърция, отколкото по обичайния начин – с кола.

Не е изненада, че Родос, Корфу и Крит са предпочитаните, тъй като именно тези са островите, до които се изпълняват директни полети. Средната цена на пакет, включващ полети и 6 нощувки в хотел е 248 евро на човек, а най-евтиният е резервиран за под 200 евро, като включва полети и 6 нощувки в хотел в Родос.

Българите резервират пакетите си за почивка в Гърция не толкова рано, колкото за другите дестинации – само месец и половина предварително.

Анализът представя петте най-популярни дестинации по отношение на броя на резервираните пакети за Почивки в онлайн платформата за резервиране на пътувания – eSky.bg за периода от 1 юни до 31 август 2024 г. Представените дестинации представляват 86% от всички резервации на Полет+Хотел на eSky.bg за посочения период. Пакетната цена включва двупосочни полети и настаняване (мин. 5 нощувки) на човек. Изхранване не е включено.