През изминалия уикенд Барселона се превърна в арена на нелицеприятно зрелище.

Протест на активисти срещу свръхтуризма прерасна в прояви на агресия, след като замеряха с предмети и пръскаха с водни пистолети и бутилки чуждестранните посетители на града им.

Цялата акция беше придружена от шумни възгласи с посланието, че "туристите трябва да си ходят у дома" и не са "добре дошли".

Протестиращите, разгневени от дългогодишните проблеми с прекомерния туризъм, използваха полицейска ограничителна лента, за да блокират входовете на хотели, барове и кафенета в малкия кокетен квартал Барселонета, като символичен опит да ги затворят за чужденци, пише CNBC.

Тълпата, която според местните медии наброяваше около 3000 души, се отправи на митинг, носейки огромен транспарант с искане към градските власти "да намалят туристите веднага".

На видеозаписи и снимки от проявата бързо обиколиха социалните мрежи, а на тях се виждаше как туристите се опитват да избегнат тълпата – някои стават от масите по средата на храненето си, докато други, включително персонал от ресторантите, водят словесни пререкания с активистите.

Демонстрацията съвпадна с пика на летните пътувания в Барселона.

Само за юли миналата година процентът на заетост на хотелите е бил близо 80% през юли и август, тъй като градът с население от 1,6 млн. души посреща над 4 млн. посетители, по данни на Общинския съвет на Барселона.

Миналата година Испания се възстанови от пандемията с рекордните 85 милиона чуждестранни посетители, по данни на Associated Press. В Европа единствено Франция е посрещнала повече посетители - 100 милиона.

Но деликатните отношения между местните жители и туристите имат дълга предистория.

Хотелите в града са се увеличили четири пъти от 1990 г. до 2023 г., за да посрещнат наплива, който е нараснал от 1,7 млн. на 7,8 млн. през същия период, по данни на Общинския съвет на Барселона. Това не включва милионите, които пътуват и до покрайнините на града.

Освен това градът е подложен на тежестта на пристанището за круизни пътувания, където се стичат хиляди туристи за еднодневни екскурзии. Според уебсайта на пристанището през 2023 г. то са обслужени около 2,2 млн. пътници в сравнение с 560 000 през 2000 г.

Резултатът е град, в който местните жители вече не могат да си позволят да живеят нормално, твърдят активистите – най-вече заради пазара на жилища, където според кмета на Барселона наемите са скочили с 68% през последното десетилетие.

През юни кметът обяви, че краткосрочните наеми в стил Airbnb ще бъдат забранени в града до 2028 г. Този ход ще върне около 10 000 апартамента на пазара за дългосрочно отдаване под наем.

За сравнение обаче, доклад, публикуван от местните власти през 2023 г. под заглавие "Възприемане на туризма в Барселона", показва, че все повече жители смятат, че туризмът е полезен, а не вреден. Въпреки това, разликата между тези цифри се е свила през годините.

Половината от 1860 анкетирани души са заявили, че променят маршрутите си в града заради туристите.

"Те избягват широко разпространения район около центъра (площад Каталуния, Ла Рамбла, Готическия квартал, Равал, Стария град, крайбрежната улица), както и района на Саграда Фамилия. Що се отнася до конкретните пространства, паркът Гюел води в списъка на избягваните места."

Според доклада дори тези, които признават икономическия принос на туризма, се разочароват от огромния брой чужденци в града. "Все повече хора смятат, че Барселона е достигнала предела на туристическия си капацитет", се казва в доклада на местните власти.