Магнитче за хладилник, чаша, ключодържател или покривка за маса - това са традиционните предмети за спомен, които повечето туристи задължително си купуват, когато са на почивка.

В последните години обаче, магазините за сувенири са превърнати в безвкусни сергии и често претрупват с кичозни предмети красивите исторически улици на европейските градове. Барселона, една от най-горещите туристически дестинации на континента, е пример за това, пише TimeOut.

В опит да се справи с негативната тенденция, още през 2018 г. каталунската столица започна процес на промяна на специалния план за организацията на магазините за продажба на сувенири.

Целта беше да се поддържа баланс между нуждите на местните жители и притока на туристи в зоните с голям трафик.

Част от реформата означаваше и разширяване на "защитените зони", в които е ограничено предлагането на сувенири, включително районът около Саграда Фамилия и Сант Антонио; Камп Ноу; Парк Гюел и Орта-Гуинардо; и Каса Висенс в Грасия.

Сега служителите предприемат допълнителни действия, като планират нови разпоредби за забрана на излагането и продажбата на обидни туристически продукти.

Те твърдят, че сексистките и хомофобските послания върху сувенирите накърняват имиджа на Барселона, което означава, че магазините вече няма да могат да продават или излагат такива продукти.

"Става въпрос за сувенири във формата на пенис с надпис "Барселона", тениски със сексистки или хомофобски послания или просто коментари, които обезценяват Барселона", обяснява представителят на местните власти Жорди Коронас.

На този фон, нови данни показват, че Испания е напът съвсем скоро да детронира Франция като най-гореща точка за туристи.

Според доклад на Google и Deloitte, озаглавен "NextGen Travelers and Destinations", средиземноморската страна ще посрещне зашеметяващите 110 милиона посетители до 2040 г.

Ако прогнозите се окажат верни, това би означавало огромно увеличение от 24% в сравнение с броя на посетителите през 2023 г., който е бил около 84 милиона.

През март тази година 6,3 милиона чуждестранни туристи са посетили Испания, което е с 21% повече в сравнение с 2023 г., по данни на Националния статистически институт. През този период е счупен и рекордът за разходи на туристите, които са нараснали до 8,65 млрд. евро, което представлява увеличение от 29,7%.

Причините за туристическия интерес не са за подценяване – Испания може да се похвали със средно 300 слънчеви дни в годината, като температурите през лятото са около 30 градуса, а през зимата също има много слънце.