От края на юни в Гърция стартира първата и единствена хеликоптерна авиокомпания Hoper, която предлага бързи и лесни ежедневни полети до 11 отдалечени дестинации на Егейските острови.

С фиксирани маршрути и планирани часове на излитане, хеликоптерите могат да достигнат до всяко място за по-малко от 45 минути, което драстично намалява времето за преминаване на пътниците, пише Yahoo Finance.

Основана от гръцките предприемачи и ентусиасти в областта на пътуванията Димитрис Мемос, Костас Герардос и Джордж Папайоанидис, Hoper работи за революция във въздушния транспорт в страната.

В миналото фериботите са били най-лесният начин за опознаване на отдалечените гръцки острови, но хеликоптерите са по-бърза и по-бляскава алтернатива.

"С Hoper превръщаме часовете в минути, а пътниците печелят до един цял ден почивка", заяви главният изпълнителен директор на Hoper Димитрис Мемос и допълни: "Това е ново, уникално пътуване, което прави красотите на Гърция по-достъпни."

Петте хеликоптера Robinson R44 и R66 на компанията ще работят целогодишно. Те ще излитат от базата на Hoper в Коропи, Атина, която е само на 15 минути път с кола от летището на столицата.

Някои ще излитат и от Миконос, Санторини и други популярни острови.

Пътниците могат да резервират еднопосочни или двупосочни полети. Hoper ще извършва и чартърни полети по заявка. Всеки хеликоптер може да побере между трима и четирима пътници.

Лятното разписание включва полети до Антипарос, Фолегандрос, Йос, Патмос и др.

Цените на еднопосочните полети започват от сравнително скромните за такава услуга 160 евро в зависимост от дестинацията.

42-минутен полет от Атина до остров Тинос през август струва 380 евро.

Еквивалентното пътуване с ферибот ще ви струва само 35 евро, но ще отнеме четири часа, докато частен полет с хеликоптер с компания като Santorini Day Tours започва от 3000 евро.

"Ние се фокусираме върху достъпността и правим пътуването с хеликоптер по-достъпно за по-широк кръг пътници", добавя главният оперативен директор на Hoper Димитрис Косифас. "Hoper позволява на пътниците да резервират полети и отделни места, без да се налага да наемат цял хеликоптер."

По-късно тази година Hoper планира да добави нови дестинации в континенталната част на Гърция, за да подобри още повече пътуванията. Министърът на туризма Олга Кефалояни определи услугата като "уникална стъпка без прецедент" за туризма на страната.