Сингапур, Дания и САЩ са най-добрите места за правене на бизнес в света, показва новата класация на Economist Intelligence Unit.

"Сингапур запазва титлата на географска локация номер едно за 16-а поредна година", коментира пред CNBC Прианти Рой, мениджър "Прогнози" и анализатор в EIU.

Факторите, които определят мястото на югоизточната азиатска дестинация като водеща, са нейната политическа стабилност и фокусът на правителството върху подпомагане на местните компании от частния сектор да се модернизират технологично.

Класацията на EIU оценява привлекателността за бизнес в 82 държави и територии. В съставянето ѝ влизат фактори като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и фискални политики.

Тя също така дава представа кои икономики са в по-добра позиция за растеж от други и е "ефективен начин да се определи къде може да настъпи подем в инвестиционните разходи", заявиха анализаторите на EIU.

Първите 10 икономики

CNBC

След Сингапур се нареждат Дания и САЩ, оформяйки челната тройка на най-добрите бизнес локации в света.

Дания заема почетното второ място със своите "стабилни макроикономически основи" и висококачествена транспортна и дигитална инфраструктура, допълва Рой.

Пазарните възможности в САЩ остават благоприятни, особено при наличието на малко ограничения за чуждестранната търговия и инвестиции.

"Сингапур, Дания и САЩ се очаква да имат най-добрата бизнес среда за следващите пет години", показва докладът.

Германия и Швейцария заемат четвърто и пето място, а Канада, Швеция, Нова Зеландия, Хонконг и Финландия съставляват останалата част от Топ 10 в класацията.

"Всички тези страни са с развита икономика и отдавна имат добри резултати в нашия индекс, така че са склонни да бъдат сигурни за инвестиции", се посочва в доклада.

Авторите му допълват, че темповете на растеж на БВП както на общата стойност, така и на глава от населението вероятно ще останат стабилни и относително бавни.

Държави с най-голям напредък

Някои забележителни "подобрения" в бизнес пейзажа, посочени в класацията, са в страни като Гърция, Аржентина и Индия.

Южната ни съседка е отбелязала най-голямо подобрение на бизнес климата в индекса на EIU благодарение на реформите, проведени от про-бизнес правителството.

Реформите на свободния пазар, обещани от президента на Аржентина Хавиер Милей, насочени към стимулиране на частно предприемачество и привличане на чуждестранни инвестиции, задвижват рязко подобряване в страната и я нареждат на второ място по подобрена бизнес среда.

"Индия е единственият пазар, който предлага потенциал, сравним с този на Китай", се казва още в доклада, като се добавя, че младият демографски профил на страната е добро предзнаменование за работната сила и бъдещото търсене.

Тя се класира на трето място в списъка на най-усъвършенстваните бизнес среди.