През 2007 г. младият Лео Меси позира с бебе на ръце в съблекалнята на "Камп Ноу" в Барселона.

Поводът за фотосесията е участие на звездата в благотворителен календар.

Макар че е само на 20 години, Меси вече е име на терена и по всичко изглежда, че има потенциал да се превърне във велик футболист – какъвто е с днешна дата.

Едва ли обаче някой може да предложи, че бебето, което Меси гушка, ще направи фурор 17 години по-късно. Това е Ламин Ямал – 16-годишният младеж от националния тим на Испания, който превзе всички стадиони на Евро 2024 в Германия.

За неговия гол срещу Франция на полуфинала във вторник, ще се говори десетилетия наред, пише BBC.

На 16 години и 362 дни, попадението го направи и най-младият играч, отбелязал гол в историята на турнира.

Отдавна забравената снимка на Меси и Ямал се появи в социалните мрежи отново, след като бащата на младия футболист я публикува в Instagram с текст: "Началото на две легенди".

Снимките са дело на Джоан Монфорт, фотограф на свободна практика за Associated Press. Любопитна подробност е, че бебето е избрано след томбола на Unicef в Матаро, където живее семейството на Ламин.

"Те се записаха за участие, за да се снимат на "Камп Ноу" с играч на Барса. И спечелиха томболата", разказва фотографът пред Associated Press и допълва, че задачата не е била лесна.

"Меси е доста интровертен човек, той е срамежлив. Излизаше от съблекалнята и изведнъж се озова в друга съблекалня с пластмасова вана, пълна с вода, и бебе в нея. Беше сложно. Отначало дори не знаеше как да го държи."

"Много е вълнуващо днес да бъда свързан с нещо, което е предизвикало такава сензация, това е изключително приятно чувство.", допълва още фотографът.

Бебешката среща не е единствената между Ламин и Меси, става ясно от профила му в социалните мрежи, където той честити рождения ден на легендата на Барселона миналия месец, наричайки го "най-велик на всички времена".

Години по-късно, вече порасналото бебе от снимките, действително тръгва по стъпките на Меси.

Ямал става част от тима на Барселона като най-младият играч и голмайстор на клуба, както и най-младият голмайстор в испанската лига. С днешна дата, той вече е и голмайстор на Европейското първенство 2024.