От интелигентни топки и изкуствен интелект до криогенни камери за възстановяване – великата футболна игра преминава през трансформация чрез най-модерните технологии на разположение на играчите, треньорите и служителите в спортните администрации.

Това показа и Евро 2024, което вече навлезе във финалния си етап.

По време на първенството, домакинствано от Германия, както на терените, така и извън тях бяха внедрени най-съвременните постижения в области като оборудване и спортна наука, предназначени да подобрят играта, преживяването на феновете и усилията на играчите.

Едно обаче се превърна в безспорен факт – големият брой отменени голове, секунди след като са накарали феновете по трибуните да избухнат от радост.

Неслучайно отново имаше дъжд от оплаквания от решенията на видеоасистент-реферите (VAR), пише в материал по темата Fast Company. Независимо от това обаче, най-популярният спорт в света продължава да се влияе от бързо развиващите се технологии, които влязоха в действие на Европейското първенство. Ето кои са те.

По-бързи решения на VAR

Решенията на VAR до голяма степен изглеждат по-плавен процес, като според УЕФА отнемат средно 51 секунди - пет секунди по-бързо, отколкото в Шампионската лига през миналия сезон.

УЕФА внедри полуавтоматична технология за засади, заедно с изкуствен интелект и технологията за свързана топка на Adidas, за да ускори процеса на разглеждане и да подобри точността.

На всеки от стадионите домакини са инсталирани по десет камери, които според УЕФА следят 29 различни точки от тялото на всеки играч.

В комбинация с официалната топка на турнира, която има сензор за засичане на всяко докосване, и изкуствения интелект, процесът на вземане на решения трябва да бъде по-бърз и по-убедителен от преди.

Може би твърде категоричен за някои.

В първите два мача на белгийския футболист Ромелу Лукаку бяха отменени три гола – два за засада и един за игра с ръка на съотборника му Лоис Опенда в началото на мача, която беше засечена от сензора на топката.

Технологията на гол линията сложи край на дебатите относно крайните решения по отношение на това дали топката е преминала линията.

Във всяка врата има по седем камери и сигналът се изпраща към часовника на съдията, който вибрира, ако топката е преминала линията. УЕФА твърди, че резултатите се изпращат в рамките на една секунда след действието.

Умната топка на Adidas

Докато Adidas Fussballliebe – официалната топка за мачовете на Евро 2024, помага при отсъжданията за засада, тя стана хит и сред играчите.

Изработена е от рециклиран полиестер и други материали, включително царевични влакна, захарна тръстика и дървесна маса, а футболните звезди не спират да говорят за скоростта и разстоянието, които генерира.

Това изглежда е очевидно, ако се съди по броя на зашеметяващите голове от далечно разстояние отбелязани по време на груповата фаза, като например този на Арда Гюлер от около 20 метра при победата на Турция с 3:1 срещу Грузия.

Защо английските лъвове носят пръстени

Треньорите се опитват да намерят предимство навсякъде, където могат. Играчите от отбора на Англия например, бяха забелязани да носят елегантни пръстени на терена.

"Идеята е, че те помагат да следите съня си, който е най-големият фактор по отношение на възстановяването", заяви мениджърът на Англия Гарет Саутгейт.

"Така че независимо какви режими са измислени досега, най-добрите неща, които подпомагат възстановяването, са сънят и храненето. Ние не проверяваме играчите, но това им позволява да следят собственото си възстановяване."

Самият Саутгейт използва и смарт часовник, който се продава на цена от 6500 долара, има собствени възможности за проследяване и предоставя предупреждения за резултати по време на турнира.

Един от най-неочакваните предмети на това първенство обаче безспорно стана специално изработената защитна маска за лице на Килиан Мбапе. Нападателят на Франция имаше нужда от нея, след като счупи носа си още в първия мач на турнира, но беше категоричен, че няма да се откаже от участието си.

Последната дума на медицината

Националните тимове разполагат с набор от устройства за възстановяване, които помагат да се справят с натоварения график на мачовете

Базовият лагер на Испания разполагаше с хипербарна кислородна камера, криогенна камера и легло за фототерапия, които помагат за по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка или мач.

Хипербарната кислородна камера се използва за вдишване на 100% чист кислород. Криогенното лечение включва използването на ниски температури, а фототерапията използва светлина.

"Това върши чудеса след интензивните мачове, които имаме тук, на Евро 2024. Ще се възползваме от всичко, което може да ни даде предимство", заяви нападателят на Испания Нико Уилямс в Instagram.

Капитанът на Англия Хари Кейн е използвал ботуши за въздушна компресия, които извършват масаж на краката и така увеличават кръвообращението.

Разчупване на скуката

Скуката и еднообразието могат да бъдат един от най-големите проблеми за футболистите тъй като те прекарват дълго време далеч от дома, семейството и приятелите си.

Ето защо играчите често могат да бъдат видени да пристигат на стадионите със своите модерни слушалки с шумоподтискащо устройство. Не всеки обаче използва най-новите технологии – Коул Палмър от Англия например бил забелязан да носи ретро слушалки с кабел.

Личните устройства са задължителни в багажа на звездите, като смартфоните, падовете и устройствата за игри обикновено винаги са им под ръка.

Германският играч Кай Хаверц е забелязан да носи популярна конзола за видеоигри, слизайки от автобуса на отбора. Базата на Германия в Херцогенаурах разполага и с гигантски киноекран до открития басейн.

Не толкова забавна е ситуацията за 16-годишното крило на Испания Ламин Ямал, който в свободното време е трябвало да наваксва с домашните на своя айпад.