Британският орган за финансов надзор (FCA) обяви в четвъртък нови правила за листване на фондовата борса в страната в опит да стимулира растежа след забавянето на първичните публични предлагания.

Новите правила, които влизат в сила от 29 юли, ще гарантират, че системата за листване в Обединеното кралство е по-съвместима с тази на други пазари, и ще я направят по-опростена и рационализирана, се казва в изявление на FCA.

Мерките отбелязват най-голямата промяна в режима на листване от повече от три десетилетия насам.

"Те имат за цел да подпомогнат по-широк кръг от компании да емитират акциите си на британска борса, увеличавайки възможностите за инвеститорите", добавя регулаторът, цитиран от CNBC.

Една от ключовите промени е премахването на сегментите за листване "премиум" и "стандарт". Вместо това ще има една обща категория за листване на акции, която е наречена "търговски дружества". Преди това за премиум листването имаше допълнителни изисквания в сравнение със стандартното. Някои от тях ще бъдат пренесени и ще се прилагат за всички листвания, докато други са премахнати.

"Новите правила премахват необходимостта от гласуване на значими сделки или сделки със свързани лица и предлагат гъвкавост по отношение на разширените права на глас. Все още се изисква одобрението на акционерите за ключови събития, като например обратни поглъщания и решения за изваждане на акциите на дружеството от борсата", обясняват от FCA.

Ще бъдат променени и някои правила относно допустимостта за листване, като например премахването на изискването дружествата да предоставят данни за приходите си.

„Правилата са положителна стъпка за британския пазар на IPO, но можеше да се отиде и по-далеч“, коментира Крис Хейнс, корпоративен партньор в адвокатската кантора Gibson Dunn. "Преминаването към единна категория за листване с опростени критерии за допустимост и към постоянни задължения, основани на оповестяване, е една от редица важни инициативи, които заедно би трябвало да доведат до по-голяма активност на IPO в Обединеното кралство".

"Според мен FCA можеше да създаде по-голяма гъвкавост в някои области, като например по отношение на структурите с два класа акции, но като цяло резултатът е добър", добавя той.

Новите правила се въвеждат в момент, когато европейският пазар на листвания, и по-специално британският, отбелязаха спад. Големите технологични компании напоследък предпочитат САЩ за своите IPO, включително британският дизайнер на чипове Arm, който миналата година избра нюйоркския Nasdaq.

Euronext отчете 64 листвания на акции на своята платформа през миналата година, което е значителен спад в сравнение с 83-те листвания, които прие през 2022 г.

Новите правила бяха изготвени в отговор на доклада U.K. Listing Review от 2021 г., който показа, че броят на листваните компании в Обединеното кралство е намалял с около 40% от 2008 г. насам и че само 5% от глобалните IPO-та между 2015 и 2020 г. са се състояли във Великобритания.