Според ново проучване средствата, набрани от дружества, дебютирали на Парижката фондова борса, са намалели с 92% през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2022, изоставайки от другите борси в региона.

Изследването на KPMG UK, споделено със CNBC, показва смесена картина за Европа през 2023 г. до момента, като настроенията са помрачени от по-високите лихвени проценти в световен мащаб, ценовия натиск върху потребителите и продължаващите геополитически сътресения.

Докладът показва, че средствата, привлечени на Euronext Paris през първите шест месеца на годината, са намалели до 32,8 млн. евро от 402,6 млн. евро година по-рано.

Лондон вече не е финансов център №1. Кой го настигна? Ню Йорк изравни британската столица на първото място
Дружествата, регистрирани на Лондонската фондова борса, са набрали 586,2 млн. паунда чрез първични публични предлагания през първите шест месеца на годината, което е без промяна спрямо същия период на 2022 г. Въпреки това все още има признаци за по-сдържана инвестиционна среда, като средствата, набрани чрез "допълнителни емисии" - допълнителни предлагания на акции с цел набиране на повече парични средства - намаляват с 36% до 3,65 млрд. паунда.

Броят на дружествата, които се листват на основния и по-малкия пазар за алтернативни инвестиции (AIM) в Лондон, спада от 29 на 17. Това е отстъпление в сравнение с трескавата активност през 2021 г., когато през първото полугодие в Лондон са регистрирани 48 листвания и са привлечени общо 19,8 млрд. паунда.

На други места привлечените средства (сумата, която компаниите печелят в брой, когато се листват на дадена борса) спадат с 86,9% за Nasdaq Nordic и пресъхват напълно на Euronext Amsterdam, посочва още CNBC и добавя:

Porsche осъществи най-голямото IPO в ЕвропаАкциите на компанията приключиха търговията на ниво от 82.50 долара за брой
“В същото време индексът Euronext Milan и германската Deutsche Börse бяха подкрепени от значими листвания, като първото беше свързано с първичното публично предлагане на италианската компания за хазартни игри Lottomatica на стойност 600 млн. евро през май - най-голямото в Европа през годината досега. Германският индекс се възползва от първичното публично предлагане на компанията за изчисления в облак IONOS Group на стойност 388,5 млн. евро".

"LSE демонстрира по-голяма устойчивост между първата половина на 2022 г. и първата половина на 2023 г., отколкото много от европейските си колеги. По-традиционните места за листване явно са се справили по-добре в трудни времена", казва Роб Кроули, директор на консултантската група за капиталовите пазари в Обединеното кралство в KPMG.