Южна Корея започва масовото производство на евтино лазерно оръжие, което успешно сваля малки безпилотни самолети по време на изпитанията си, съобщи ключовата агенция за въоръженията на страната.

Лазерното оръжие, наречено Block-I, "може прецизно да поразява малки безпилотни летателни апарати и мултикоптери от близко разстояние", се казва в съобщение на южнокорейската Администрация за отбранителни аквизиционни програми (DAPA), цитирано от CNN.

В съобщението не се посочва цената на оръжието, но се казва, че всеки изстрел ще струва едва около 1,50 долара.

Публикуваните от агенцията изображения показват оръжие с размерите на транспортен контейнер с монтиран отгоре лазер и радар, монтиран от едната страна на платформата.

От DAPA заявяват, че устройството е с размери 9 на 3 на 3 метра и изстрелва лазерни лъчи, които е трудно, ако не и невъзможно, да бъдат открити преди удара.

"То е невидимо и безшумно, не се нуждае от отделни боеприпаси и може да работи само при подаване на електричество", се казва в съобщението на DAPA. “Бъдещите версии могат да бъдат разработени така, че да унищожават много по-големи цели, включително самолети и балистични ракети, което би било потенциална промяна на правилата на играта".

DAPA ще разработи "система за лазерно противовъздушно оръжие (Block-II) с подобрена мощност и обсег в сравнение с настоящата".

Лазерното оръжие влиза в експлоатация във важен момент. В Украйна, Близкия изток и на други места малки безпилотни летателни апарати, някои от които се предлагат свободно на пазара, показаха способността си да извеждат от строя или да унищожават военна техника на стойност няколко милиона долара, включително танкове. Военните обикновено реагират, като се опитват да отстранят евтините дронове със защитни системи, които струват десетки хиляди долари за един удар. Оръжие, което може да направи същото на практика за стотинки, би било голям стимул за страната, която може да го внедри.

"Евтините дронове и ракети промениха икономическите сметки за нападение и отбрана в полза на тези, които използват големи количества евтини безпилотни системи и боеприпаси, за да пречупят по-сложните въздушни и противоракетни защити", пише Джеймс Блек, помощник-директор по отбрана и сигурност в мозъчния тръст RAND Europe, в блог публикация през януари.

DAPA посочва, че оръжието Block-I е разработвано в продължение на пет години, като в него са инвестирани повече от 63 млн. Долара. Корейският институт за отбранителни анализи ръководи разработването на системата с участието на Hanwha Aerospace.

Системата е оценена като годна за бойни действия през април 2023 г., след като е постигнала 100% успех в свалянето на цели при изпитания с бойна стрелба, според DAPA. Агенцията акцентира, че Южна Корея е първата държава, която публично признава, че ще внедри масово произвеждано лазерно оръжие.

По-рано тази година Великобритания показа ново такова, което според нейните военни може да осигури защита от ракети и самолети на цена от около 13 долара за изстрел. Лондон обаче не обяви възможна дата за внедряване на това оръжие.

През 2022 г. Военноморските сили на САЩ успешно тестваха високоенергийна лазерна система срещу цел, представляваща крилата ракета. Но в отчета на Военноморските сили на страната за това изпитание се казва, че няма план то да бъде реално разположено, въпреки че "предлага поглед към бъдещето на лазерните оръжия".