Доказателствата, свързващи употребата на смартфони с вредите за психичното здраве на децата, стават все повече. Затова една гражданска организация във Великобритания подкрепя родителите, които се въздържат да дават на децата си устройствата.

Основаната през февруари от Дейзи Грийнуел и Клеър Фернихоф организация „Детство без смартфони“ (Smartphone Free Childhood - SFC) създава различни групови чатове за родители на местно ниво и за няколко седмици успява да набере над 60 000 членове, става ясно от нейния уебсайт.

Интересът към движението е продиктуван от загрижеността за нормализирането на отношението на децата към смартфоните. До 12-годишна възраст 97% от децата във Великобритания имат мобилен телефон, според Ofcom, британски правителствен регулатор в сферата на комуникационните услуги.

В същото време в САЩ 42% от децата имат смартфон до 10-годишна възраст, а до 14-годишна възраст броят им нараства до 91%, според доклад на Common Sense от 2021 г., в който са анкетирани 1306 млади хора на възраст между 8 и 18 години.

Родителите дават на децата си смартфони в един все по-свързан с интернет свят по различни причини, включително с цел забавление, за да следят местоположението им и да поддържат връзка с тях, когато са извън дома. Проучванията и експертите обаче подчертават, че по този начин се отварят вратите към социалните медии и възможните вреди за психичното здраве.

SFC има за цел да обедини родителите, които не дават на децата си смартфони, за да облекчи натиска от страна на връстниците им и изолацията, която те могат да почувстват. Само няколко дни след стартирането на кампанията на организацията правителството на Обединеното кралство - по това време ръководено от Консервативната партия - издава нови насоки, забраняващи използването на смартфони в училищата и по време на междучасията.

На някои места в САЩ - като Лос Анджелис и щатите Флорида и Индиана – също има издадени забрани за използване на мобилни телефони в училищата.

В световен мащаб се създават и други независими организации, сред които базираната в Остин Wait Until 8th, Unplugged в Канада, No Es Momento в Мексико и Heads Up Alliance в Австралия.

Трябва да се каже обаче, че някои учени и преподаватели не са убедени, че смартфоните и лошото психично здраве са свързани. Професорът по психология Кристофър Фъргюсън, например, коментира пред NBC News по-рано тази година, че обществото е склонно да реагира негативно на новите технологии и техните потенциални вреди - от телевизорите до видеоигрите, а напоследък и на изкуствения интелект.

Засилване на проблемите с психичното здраве?

Но младите хора съобщават за по-лоши резултати в областта на психичното здраве, колкото по-рано са се сдобили със смартфон, установява проучване на Sapien Labs, публикувано миналата година. В проучването са използвани данни от 27 969 лица на възраст 18-24 години, които са получени между януари и април 2023 г. в 41 държави, включително Северна Америка, Европа, Латинска Америка, Океания, Южна Азия и Африка.

Около 74% от анкетираните жени, които са получили първия си смартфон на шестгодишна възраст, съобщават, че се чувстват притеснени или изпитват затруднения. Този дял обаче намалява до 61% за тези, които са се сдобили с първия си смартфон на 10-годишна възраст, и до 52% за тези, които са били на 15-годишна възраст.

При мъжете процентът на респондентите, които се чувстват притеснени или затруднени, намалява от 42% за тези, които са се сдобили с първия си смартфон на шестгодишна възраст, до 36% за тези, които са придобили мобилен телефон на 18.

Младежите, които са се сдобили с първия си смартфон на по-зряла възраст, съобщават за по-добро психично здраве, включително по-малко проблеми със суицидни мисли и чувство на агресия, както и по-малко проблеми с откъсване от реалността.

„Тези констатации мобилизират родителите да предприемат действия“, казва пред CNBC Зак Рауш, учен от Училището по бизнес към New York University Stern School of Business и водещ изследовател за бестселъра номер едно на New York Times на Джонатън Хайдт „Тревожното поколение“. „Масовото преминаване към детство, базирано на телефони, е наистина вредно за младите хора. Изследванията се натрупват и доказателствата за вредата стават все по-силни година след година. Капакът на кутията беше свален и родителите виждат, че други родители говорят за това, така че виждаме тази вълна от загрижени хора по цял свят, които се обединяват.“

Рауш смята, че именно комбинацията от смартфони със социални медии е особено смъртоносна за младежите.

Британското изследване Millennium Cohort Study, което проследява живота на около 19 000 младежи, родени във Великобритания между 2000 и 2002 г., установява висока степен на зависимост между използването на социалните медии и депресивните симптоми, включително ниско самочувствие, онлайн тормоз и лошо възприятие за собствената външност.

„Когато смартфоните и социалните медии наистина се обединиха, се създаде изцяло нов начин на взаимодействие помежду ни“, казва Рауш. „Така че сега имате социални медии в джоба си, които са създадени, за да увеличат максимално времето, което прекарвате на телефона. Те са създадени по начин, който е пристрастяващ по природа и се опитва да ви прикове.“

През последните години Meta, компанията-майка на социалните медийни платформи Instagram и Facebook, беше подложена на обстрел от законодатели и родители за това, че излага децата и тийнейджърите на вредно съдържание, включително различни обвинения в сексуална експлоатация на деца.

На свой ред главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг призова законодателите да издадат повече насоки и разпоредби, които да помогнат за справянето с вредното онлайн съдържание. Под нарастващия натиск през януари 2024 г. технологичният гигант обяви, че ще ограничи вида съдържание, което тийнейджърите потребители на Instagram и Facebook могат да виждат.

Някои технологични компании се опитват да създадат удобни за децата смартфони и социални медии. През 2015 г. Google, например, стартира YouTube Kids - отделно приложение, подобно на YouTube, с подходящо за деца съдържание и засилени възможности за родителски контрол.

Производителят на iPhone Apple наскоро стартира нов уебсайт, популяризиращ Apple Watch за деца, които са твърде малки за смартфони. Устройството ще се управлява от iPhone-а на родителите, за да могат те да поддържат връзка с децата си.