Нова функция с изкуствен интелект в Tinder ще помага на потребителите да избират изображения за профилите си.

Инструментът, наречен Photo Selector, изисква от тях да си направят селфи за лицево разпознаване и да позволят на приложението да получи достъп до снимките в смартфона.

След това технологията с изкуствен интелект, препоръчва до 27 снимки, които да помогнат на потребителите да направят по-добро първо впечатление.

Приложението за запознанства твърди, че това е силно желана функция: според данни от собствено проучване на Tinder 68% от потребителите са заявили, че селектор на снимки, задвижван от изкуствен интелект, би бил полезен. 52% са заявили, че им е трудно да избират профилни снимки.

„Инструментът се опитва да изключи снимки с множество лица и снимки, които нарушават нашите правила“, като например такива, които включват голота и наркотици, заяви говорител на приложението пред CNBC.

„След това Photo Selector подбира разнообразна селекция от снимки въз основа на това, което работи добре в Tinder – неща като осветление, композиция и др.“

От години Tinder използва изкуствен интелект, за да променя потребителското си изживяване.

Функцията „Сигурен ли си?“, пусната през 2021 г., открива потенциално вреден или неподходящ език в началната реплика и пита потребителя дали е сигурен, че иска да я изпрати.

Приложението разполага и с инструмент „Това притеснява ли ви?“, който разпознава евентуално обиден език в съобщение и пита получателя дали иска да го докладва.

Tinder не е единственото приложение за запознанства, което използва изкуствен интелект.

Bumble създаде инструмента Private Detector, който използва изкуствен интелект, за да разпознава голи снимки.

Основателката на Bumble и бивш главен изпълнителен директор Уитни Улф Херд заяви, че си представя, че хората, които се запознават, използват AI, който да ги обучава как да общуват по-добре.

„В близко бъдеще бихте могли да разговаряте с вашия AI за запознанства и да споделите несигурността си, а след това той да ви даде продуктивни съвети за общуване“, обясни тя в Bloomberg Tech в Сан Франциско. В крайна сметка, хората биха могли да използват своя съветник с изкуствен интелект, за да намират по-лесно подходящи партньори.

Тези функции се появяват в момент, в който много хора се чувстват разочаровани от технологиите за запознанства.

Почти половината, 46%, от американците казват, че са имали донякъде или много негативен опит с онлайн запознанства, по данни от 2023 г. на Pew Research Center.