Основателят на хедж фонда Citadel Кенет Грифин е платил 44,6 милиона долара за почти непокътнат скелет на стегозавър по време аукцион на Sotheby’s - най-високата сума, плащана някога за вкаменелост на търг, съобщава The Wall Street Journal.

Очакваше се динозавърът на 150 милиона години, наречен "Апекс", да бъде продаден само за до 6 милиона долара, посочва WSJ. Продажбата му надхвърля платените преди четири години от Абу Даби 32 милиона долара за скелет на тиранозавър рекс, известен като „Стан“. Продажбата също така надминава 8,4 милиона долара, платени през 1997 г. за друг тиранозавър рекс с прякор "Сю", който сега е изложен в Чикагския музей.

Колекционерите са склонни да плащат много за такива скелети, но придобитият от Грифин с дължина над 8 метра и височина около 3.3 м се откроява със своята непокътнатост. Най-малко 254 от неговите приблизително 319 кости са били на мястото, като останалите са възпроизведени, за да може Sotheby’s да постави екземпляра в бойна стойка, въпреки че няма очевидни признаци, че някога е участвал в такава.

Никой не знае дали "Апекс" е бил мъж или жена, но Sotheby's казва, че е възрастен.

Динозавърът е открит в северозападния край на Колорадо в район, известен с фосили на динозаври.

Палеонтологът Джейсън Купър е продавачът на скелета.

55-годишният Грифин казва, че има за цел да заеме „Апекс“ на музей в САЩ. „Той е роден в Америка и ще остане в Америка“, заяви той след продажбата, цитиран от WSJ.

Грифин има мания да харчи за исторически трофеи, като през 2021 г. придобива копие от първо издание на Конституцията на САЩ на стойност 43,2 милиона долара, за да може да бъде сигурен, че то ще остане в страната. По-късно го дава назаем на Музея на американското изкуство Crystal Bridges.