Следващата седмица в Париж Sotheby's ще проведе най-големия досега търг на шампанско - продажба, която ще постави на изпитание настроенията сред колекционерите, тъй като цените на пенливите вина са спаднали с една четвърт след достигането на най-високата си стойност през 2022 г.

Аукционната къща, собственост на френско-израелския финансист Патрик Драхи, ще продаде на търг около 1500 бутилки от най-добрите реколти шампанско, принадлежащи на тайванския милиардер в областта на електрониката Пиер Чен.

Това е вторият от общо пет международни търга на 25 000 бутилки от колекцията вина на Чен, съобщава Financial Times. Първият, през ноември миналата година, събра $16,8 млн. на двудневен търг в хотел Mandarin Oriental в Хонконг.

Сред рядкостите, които се предлагат този път, е партида от пет бутилки Salon Le Mesnil, Blanc de Blancs от 1971 г., оценена на 18 000 евро. Ще бъдат изложени и винтиджи от най-добрите къщи за шампанско - включително Krug, Dom Pérignon, Salon и Roederer - от 50-те години на миналия век.

На тази продажба се възлагат големи надежди.

"Избата на Пиер е богато заредена с невероятна дълбочина от най-емблематичните пенливи вина, бутилирани преди няколко десетилетия. Рядко могат да се видят такива вина, дори в малки количества, на търг", обявява Sotheby's.

Азиатските купувачи могат да изиграят голяма роля. Докато в миналото те са проявявали по-малък интерес към шампанското като цяло, това вече се е променило. През последните години по-младите хора в Азия проявяват особено голям интерес към шампанското.

Япония е водеща в региона и е третият по големина пазар на пенливи вина в света. "Очакваме, че интересът към тази продажба в Япония ще бъде голям и току-що организирахме специално събитие в Токио, за да отговорим на този интерес", казва пред FT Ник Пеня, глобален ръководител на отдел "Вино и спиртни напитки" в Sotheby's.

Ценообразуването на търг за изискано вино може да доведе до по-високи цени, отколкото при свободната търговия. Отчасти това се дължи на възрастта и рядкостта на някои от бутилките, които привличат по-специализирани колекционери. Пример за това е една конкретна бутилка Pol Roger от 1971 г., чиято цена се равнява на осем такива от същия производител.

Цените на търговете се различават от тези на останалата част от пазара на изискани вина, отчасти поради комисионите на аукционните къщи, които са около една четвърт. Въпреки че условията варират, търговците на хубаво вино обикновено получават по-малки маржове.

Общият пазар на изискани вина продължава отчита загуби тази година след масовото изкупуване в края на пандемията.

Предстоят и други търгове с колекцията на Чен, включително един за най-добрите бургундски вина сред лозовите масиви край Бон в началото на юли.